SZIN: Szegedi Ifjúsági Napok 2009

Időpont: 
2009. augusztus 26. 0:00 - szerda - 2009. augusztus 30. 0:00 - vasárnap

Idén is a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) zárja a hazai fesztiválszezont, egyebek mellett az ifjú, de annál tehetségesebb Gabriella Cilmi, az európai nagy fesztiválok után Szegedre is ellátogató Guano Apes, az r&b és soul énekes, szövegíró, lemezproducer és színésznő Macy Gray vagy a hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma mozgalom zászlóshajója, a !DelaDap fellépésével.

Kék ég, zöld fű, szőke Tisza és SZIN-es programok – ezt ígéri idén is a Szegedi Ifjúsági napok, mely egyedi jelzők sokaságát tudja magáénak. Így a SZIN a legnagyobb hagyományokkal rendelkező fesztivál a maga több mint 40 évével, a legnagyobb nyárzáró buli, az egyetlen olyan fesztivál, mely természetes vízparton és egyszerre medencékkel tarkított strandkörnyezetben zajlik és nem utolsó sorban az első hazai fieszta, mely a fenntartható fejlődés, az ökotudatos életmód népszerűsítését tűzte ki céljául. A SZIN a legideálisabb hely, hogy jó hangulatban vegyünk majd búcsút az idei nyártól.

Ehhez segít a fellépők sora: a 18 éves kora ellenére már igencsak népszerű és rendkívül tehetséges Gabriella Cilmi Sweet About Me című száma most élőben csak Szegeden lesz látható. Szintén csak a szegedi közönség élvezheti a kis hazánkban nemrég, egy koncertturné keretében újra összeállt, és a nemzetközi fesztiválokon szinte mindenhol nagybetűkkel hirdetett Guano Apes koncertjét. Visszatérő vendég idén a Russkaja lesz.
Fergeteges bulit várhatunk a nu-roma mozgalom zászlóshajójától, a !Deladaptól. Mint ahogy szintén őrületes bulit ígér a holland drum and bass trió, a Black Sun Empire. Valamint Evil Nine, azaz Tom és Pat a keményvonalas breakbeat legnevesebb képviselői, akik a The Independent magazin szerint, ha együtt valósítják meg zenei elképzeléseiket, akkor "ráznak, mint az ipari áram".
Sunchase tökéletes képviselője az ukrán-orosz dnb különlegesen sötét rideg hangzásának, azon kevés keleti producerek közé tartozik, aki jól ismert a nyugati dnb rajongók számára is. A szintén fellépő Way Out West formáció a legendás Nick Warrent és Jody Wisternoffot takarja. A duó tökéletesre csiszolódott stílusát a hangsúlyos ütősök és dobok, a magával ragadó dallamok, a szárnyaló zenei hangzás finom egyvelege jellemzi. A fellépők közt szerepel még Dj Spiller, a világ legmagasabb, 215 cm-es Dj-je, aki annak idején Groovjet című számával híresült el világszerte. A dal sikeréhez az énekesnő, Sophie Ellis-Bextor egyénisége és remek hangja is hozzájárult.
A fellépők névsorát Macy Gray zárja, akire olyan nevek figyeltek fel, mint Fatboy Slim, a The Black Eyed Peas, ezen kívül Santanával és Zuccheroval is dolgozott együtt. Most a szegedi közönség is felfigyelhet erre a páratlan hangra, és hallhat már számokat Macy legújabb, The Gray Life című készülő lemezéről is.

A SZIN az idén 40 éves Woodstock Fesztiválra állít emléket azzal, hogy egy mínusz egyedik nappal bővülve, immár 5 napon át zárja a nyári fesztiválszezont. Részteles program a fesztivál honlapján található.