Fasírt dinnyeszezonban és a Tenger legsötétebb éjszakája

Időpont: 
2015. október 13. 19:00 - kedd

Október 13-án, kedden folytatódik a Magyar Nemzeti Galériában a Textúra 2015 elnevezésű különleges összművészeti program.

A képzőművészet, az irodalom és a színház izgalmas találkozásának lehetnek tanúi a látogatók. A Szépművészeti Múzeumban tavaly ősszel lezajlott nagysikerű előadássorozat az intézmény felújítása miatt most új helyszínen és új koncepcióval, új alkotókkal látható. Az idei sorozat rendezője Valló Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Radnóti Színház főrendezője.

Az alapötlet (képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben s időben) hasonló: a múzeum 10 jelentős kortárs magyar szerzőt kért föl, hogy írjanak szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz.  Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, 10 színművész tolmácsolásában, 6 esti előadás alkalmával.

10 író: Barnás Ferenc, Bánki Éva, Berg Judit, Cserna-Szabó András, Dunajcsik Mátyás, Karafiáth Orsolya, Lovas Ildikó, Péterfy Gergely, Rakovszky Zsuzsa, Spiró György.
10 képzőművész: Farkas István, Gulácsy Lajos, Haris László, Kisfaludy Károly, Mányoki Ádám, Mednyánszky László, Orlai Petrics Soma, Rippl-Rónai József, Strobenz Frigyes, Szabó Ákos.
10 színművész: Jordán Tamás, Kelemen József, Kovács Lehel, Őze Áron, Pálfi Kata, Péter Kata, Sipos Vera, Takács Kati, Trokán Péter, Zsigmond Emőke.

A 2015-ös produkció további elemekkel gazdagodik a tavalyi sorozathoz képest: idén már a tánc, a fotó, a filmművészet, a zene és a divattörténet is társul a művészetek nagy közös együtthatásához. „A végcél persze ugyanaz: nívósan és elgondolkodtatóan szórakoztatni, egyfajta sajátos „interterritoriális” minőséget teremtve. Olyant, ahol a néző egyszerre élvezheti a képet, a hangot, a mozgást, és persze az élő színészi interpretációt. Azaz amire vállalkozunk: egy valódi összművészeti színházi előadás létrehozása (Valló Péter, a Textúra 2015 produkció rendezője).
Előadások: október 13., 27., november 3., 10., 17.

A Magyar Nemzeti Galéria terei az esték alkalmával izgalmas metamorfózison mennek át: a képtárban sétálva a néző egy színház és a valóság közötti térben találja magát. A néző saját maga döntheti el, mennyi időt tölt el az egyes színházi jeleneteknél. A színészek a darabokat mind a hat este párhuzamosan és folyamatosan, többször egymás után adják elő, így a néző semmiről nem marad le.

Mind a 10 jelenet az adott műalkotás közvetlen terében zajlik: a színészek játéka által egyszerre elevenedik meg a kortárs szöveg, és kerül egészen más új megvilágításba az azt inspiráló műalkotás. A többszörös értelmezési lehetőségeket gazdagítják az egyes jelenetekhez társuló kiegészítő élmények: zene, a vizualitás és a mozgás. A 10 történet mind-mind különálló világokat idéz föl, ám a néző mégis érezni fog egyfajta összefüggést köztük.