Október 15-én elkezdődött a 8. Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztivál

Időpont: 
2015. október 15. 0:00 - csütörtök - 2015. október 18. 0:00 - vasárnap

Irodalom és gasztronómia, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A négynapos fesztivál ideje alatt 10 budapesti helyszínen, csaknem 30 programon, mintegy 60 résztvevővel találkozhat a közönség. A magyar résztvevők mellett szerepelnek szlovák, cseh, lengyel, kínai, osztrák írók, szakértők. A fesztivált Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója és Ugron Zsolna író nyitotta meg.

A programok között találunk filmeket, zenei estet, beszélgetéseket, felolvasásokat, gyerekprogramokat, városi sétákat, kincskereső játékot és kocsmatúrát, de persze a fesztivál témájából adódóan többször főzünk is, illetve főznek meghívott íróink. Kiemelt külföldi vendég pl. Mark Crick, angol író, fotográfus, a nagy sikerű Kafka levese című könyv szerzője, amelyben 14 klasszikus, jól ismert írót szólaltat meg az írók stílusában megírt receptekkel, elképesztő humorral fűszerezve. Szombaton 16 órakor felolvas és 18 órakor egy beszélgetésen hallhatjuk, láthatjuk. Számos izgalmas és érdekes személyiség mellet talán említhetnénk még Yan Ge, fiatal, kínai írónőt, aki saját hazájában nőként nehezen érvényesül, ezért egy középkorú férfi hangján írta meg tabukat döntögető családregényét - szintén szombaton találkozhatunk vele. De hogy ne csak külföldieket és írókat említsünk, itt lesz velünk, megint csak szombaton, Csákányi Eszter egy felolvasó-színházi előadással (Barhesz 22.30-tól).

A Transzfer tevékenységével túlmutat egy kulturális jellegű fesztiválon, hiszen a fizetős programjaink bevételét a Heti Betevőnek ajánljuk fel, ezzel támogatva tevékenységüket. A Heti Betevő az országban több városban, így Budapesten is rendszeresen oszt ételt rászorulóknak, ehhez kapcsolódik egy programunk is: vasárnap, 13 órától a Klauzál téren írók olvasnak fel (Grecsó, Kollár-Klemencz, Háy), miközben az összegyűlt adományokból a Kisüzemben megfőzött ebédet kiosztjuk. Már egy nap alatt, tegnap, tehát a fesztivál első napján tartott árverésen, ahol magyar íróktól kifejezetten a fesztivál alkalmából begyűjtött receptek kéziratai kerültek kalapács alá, fantasztikus eredmény született, hiszen 312.500 Ft adhattunk át a szervezetnek!

A fesztivál támogatói: Nemzetközi Visegrádi Alap, Budapest Főváros, NKA.
A fesztivál partnerei: Budapest Film, Cellux Csoport, Cseh Centrum Budapest, Fényszórók visual, Hadik Kávéház & Szatyor Bár és Galéria, Heti betevő, HOSSZÚLÉPÉS, JÁRUNK?, Institut uměni – Divadelní ústav/ Prágai Művészeti és Színházi Intézet (CZ), Kompánia Színházi Társulat, Lengyel Intézet Budapest, Literárne informačné centrum/ Irodalmi Információs Centrum (SK), Némafilmzene, Magyarországi Észt Intézet, Mesemúzeum, Orlai Produkciós Iroda, Osztrák Kulturális Fórum, Stowarzyszenie Willa Decjusza/ Villa Decius Egyesület (PL), Szlovák Intézet Budapest, Toldi Mozi, Uránia mozi, Toldi Kávézó és Klub.

A Facebook oldalon folyamatosan frissülnek a hírek, infók, érdemes rákattintani:
A programfüzet közvetlenül elérhető online itt.
Október 16. pénteki program
16h Gasztroszájensz - beszélgetés / PIM
16.30 Főző írók - Péterfy Gergely hétnyelvenbeszélő marhapörköltje - főzés / PIM
18h Irodalmi szakácskönyvek - beszélgetés / PIM
20h Komatál kóstoló - beszélgetés / PIM
20h Transzfer mozi: Gemma Bovery - film / Toldi
21h Ne csak együnk, igyunk is! - kocsmatúra / Buda

Hirdetés