EZ BEJÖTT! - Új szerzemények a PIM-ben: 2005–2015.

Időpont: 
2015. december 16. 18:00 - szerda

Írók. Jól ismerjük őket tanulmányainkból, színházból, filmekből, olvasmányainkból és még számos egyéb forrásból. De kik ők valójában, milyenek lehettek, hogy éltek a hétköznapokban? A Petőfi Irodalmi Múzeum december közepén nyíló kiállításán végigsétálva bekukucskálhatunk mindennapi életükbe és ezáltal esélyt kapunk arra, hogy közelebb kerüljünk hozzájuk.

Milyenre hímezte Petőfi pénztárcáját Szendrey Júlia? Hogy nézett ki Arany János faliórája, milyen széken ült József Attila és milyen asztalon írt Kaffka Margit? Vajon mit árulnak el nekünk ezek a tárgyak, megsúgnak-e valamit az eddig ismereteken túl. Megtudhatunk-e még valamit jól ismert íróinkról - erről szól a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása, melyen olyan tárgyak kerülnek a nagyközönség elé, amelyeket eddig még soha előtte sehol nem volt alkalmunk megtekinteni.

A tárlat bemutató jellege is teljesen újszerű, hiszen ez, az elmúlt évtized új szerzeményeiből válogató kiállítás másról és másként fog szólni, mint korábban. Nem csupán számvetést készít gyarapodásunk legfőbb eredményeiről, hanem egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a közönség elé kerülő, vizuálisan megkomponált kiállítás válogatott anyaga mögött milyen hatalmas gyűjtemény húzódik meg. A falak közt zajló muzeológiai háttérmunka kerül most előtérbe. Szólnak a szerzeményezések néha kalandos menetéről, rendhagyó módon bevezeti a látogatót a raktárakba, megmutatják a restaurálás körülményeit. Munkatársak kisfilmek segítségével megszólítják a látogatót, a tudományos archivátorokat új szerepben láthatjuk. Mesélnek arról az összetett munkafolyamatról, melynek eredményeként a feldolgozott anyag a kutató illetve a látogató elé kerül.

A termek egyes falai látványtárakká változnak, másutt egy-egy fontosabb hagyaték vagy műtárgy saját történetének elmondásán túl az irodalomtörténeti jelentőségét is kiemelik. A középpontba állítják a múzeum egyedülálló sajátosságát, az írói hagyatékok sokoldalúságát megőrző gyűjtemény komplexitását. Betekintést nyújtanak a színfalak mögé, megleshetjük a háttérben zajló múzeumi munkálatokat.

A kézirattárba, könyvtárba, művészeti tárba és a médiatárba került anyagokból válogatva kiállítják Berzsenyi Dániel, Csáth Géza, Móricz Zsigmond, Németh László, Lányi Sarolta, Faludy György, Szilágyi Domokos és az Újholdas szerzők hozzájuk került kéziratait. Külön gonddal mutatják be az elmúlt év legfontosabb szerzeményét, a Radnóti Miklósné hagyatékából vásárolt képek és kéziratok együttesét.
Kosztolányi félbefűrészelt könyvespolcán újra helyet találó, a Petőfi Irodalmi Múzeum saját könyvtárából származó kötetei mellett megtekinthető lesz az írói portrék és művészi illusztrációk hosszú sora, böngészni lehet fotógyűjteményünk és dedikált kötetek ritka darabjai közt, sőt meghallgathatóak irodalmi interjúk is.

Hirdetés