Mesterségek ünnepe 2009

Időpont: 
2009. augusztus 20. 0:00 - csütörtök - 2009. augusztus 23. 0:00 - vasárnap

23. alkalommal kerül megrendezésre a Budai várban a Mesterségek ünnepe. A fesztivál idei témája a fonható szálas anyagok, azaz gyékény szövés, csuhé pödrés, szalma fonás és kosárfonás.

Nem tudom ki emlékszik az Egri csillagok című film Törökországban játszódó jelenetére, mindenesetre nekem ez a kép ugrott be, amikor először jártam a budai várban a mesterségek ünnepén a déli-bástyában. A vásári hangulat, szabad tűzön sülő ételek és hangulatos népzene visszarepíti az embert ebbe a középkori hangulatba, amire a vári környezet még rátesz egy lapáttal.

A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül, remek időzítéssel augusztus 20-ika környékén 800 mester mutatkozik be, akik a közel 6000 tagból álló Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagjai. A kézműves mesterek természetes anyagból készült pavilonjaikban, működő műhelyekben mutatják be mesterségüket.

Egyes mesterségeket a látogatók ki is próbálhatnak. Gondolom tojásfestéssel, vagy mézeskalács-készítéssel már mindenki próbálkozott. Nemezelni vagy fazekaskodni pedig más fesztiválokon is lehet. Viszont akadnak különlegesebb mesterségek is, amelyek megfelelő szaktudás vagy eszköz hiányában otthon nehezebb lenne kivitelezni, mint például a kovácsolás, gyékényszövés, hangszerkészítés vagy a kékfestés. Aki nem tudja elkészíteni az készen megveheti a remek portékákat, melyek minőségét a közelben nagy sűrűségben előforduló szakértő szemekkel azonnal bevizsgáltathat.

Napközben a fesztiválozókat utcai komédiások, gólyalábosok és bábosok szórakoztatják. Délutántól egészen este 11-ig a színpadokon magyarországi és a világ különböző tájairól meghívott néptánc-együttesek és zenészek mutatják be hagyományőrző zenéiket és táncaikat. Valamint minden este más-más nemzetiségű (magyar, moldvai) táncházban táncolhat a közönség.

A főként turistákra és külföldiekre szakosodott fesztiválra a belépő ára relatív magas, ha azt nézzük, hogy ez egy kereskedelmi rendezvény, azaz a belépő árért bent vásárolhatok kézműves termékeket ugyanolyan áron, vagy még drágábban, mint bárhol máshol. Ezért úgy gondolom a fesztiválra délután vagy estefelé érdemes kilátogatni, hiszen ilyenkor a vásár és bemutató mellett koncertre is lehet menni, amiért már megéri a beléptidíj. Arról nem is beszélve, hogy a 20-ikai tüzijátékra a várból kellemes kilátás nyílik és nem kell a Dunaparton nyomorogni a tömegben.

A fesztiválon résztvevő együttesek: Vogesia Táncegyüttes (Franciaország), Zimbova (Csehország), Zakusca (Románia), Napra, Méta Együttes, Bácsi Gyurka és barátai, Palya Bea és Dés András, Jászság Népi Együttes, Fabula Rasa, Gázsa Zenekar, Kaláka zenekar, Vodku zenekar és a Radnóti Színház színészei, Söndörgő Együttes, Agostones és a Brass in the Five fúvóskvintett, Ajde Braςo, Parno Graszt, Kerekes Band.

A fesztivál programja és a további fellépők itt olvashatók: http://www.nesz.hu/content/view/215/81/
Jegyárak: 1500 Ft, 500 Ft (Gyerek)

Vasárnap - augusztus 23.

Palota színpad
11.00 Vogesia táncegyüttes (Elzász,Franciaország)
15.00 Vogesia táncegyüttes (Elzász,Franciaország)
16.00 Nemzetiségi táncok- Tabán szerb táncegyüttes, Martenica táncegyüttes
17.30 Söndörgő Együttes- Délszláv népzene
19.00 Műfajok határán: Agostones és a Brass in the Five fúvóskvintett- a világzene, népzene és a komolyzene találkozása

Oroszlános udvar
16.00 Ajde Braco-balkán világzene
17.30 Parno Graszt- autentikus cigányzene
19.00 Kerekes Band- csángó boogie