Minden nőben ott rejtőzik egy Madonna

Időpont: 
2016. február 6. 19:00 - 22:00 - szombat

Asszonyi és női sorsokat táncolnak el a palócok Budapesten.

Különleges előadással készül a Nógrád Táncegyüttes 40. évi jubileumának megkoronázására. A társulat február 6-án, a MÜPA-ban mutatja be a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházzal és a Dobroda Zenekarral közösen megalkotott Palóc Madonnák című vendégjátékát. Az alkotók a néphagyományból merítkező asszonysorsokat, érzelmeket aktualizálják a színpadon, ahol az élet forgatagát a mindenkori nő szemszögéből mutatják be.

A sajtótájékoztatón Furik Rita rendező, koreográfus, a „karikázók királynője”, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, Fekete Zsolt, Salgótarján alpolgármestere, Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója; Susán Ferenc, a Zenthe Ferenc Színház rendezője, színházmanagere, és Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője mutatta be a Nógrád Táncegyüttes 40 évét és a Palóc Madonnák alkotási folyamatát.

A Nógrád Táncegyüttes egy rendkívüli előadássorozattal ünnepli fennállásának 40. születésnapját. A hagyományos táncelőadással szakítva, mozdulatokkal, verssel, zenével mesélnek a paraszti társadalomban élő nők áldozatvállalásáról, az életet adó anya családösszetartó erejéről. A táncos produkcióban a folklór tisztaságát és az évezredek alatt megfogalmazott érzelmeket a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház művészei és a Dobroda Zenekar muzsikusai segítik megjeleníteni.

„A darabban férfi és nő táncol együtt, méltó partneri viszonyban. Mindenki teszi a dolgát ebben a páros kötelékben, ez az, ami a mai kor emberének nem megy.  Az életünket megkönnyítő dolgokhoz és önmagunkhoz ugyanis a hagyomány visz közelebb. A tánc erre egy igazán jó közvetítő csatorna, egy nagyon erőteljes szakrális tudás, amelybe bele van kódolva férfi és nő viszonya, az ember és Isten közötti kapcsolódás. A Palóc Madonnák beszél eleve elrendelt dolgokról, mint a születés vagy a halál, de kiemeli az ember legfontosabb dolgát is, amelyben kifejezheti szabad akaratát, a párválasztást.” - mondta el a sajtótájékoztatón Furik Rita rendező, koreográfus, „a karikázók királynője”.

A többszörösen díjazott előadás a salgótarjáni kulturális közösségi élet terméke. A mindössze 3 éves Zenthe Ferenc Színház és a Nógrád Táncegyüttes ma már jelentősen hozzájárul a város szellemi fejlődéséhez és meghatározza Nógrád megye kulturális életét.

„A néptánc oktatás feladata nemcsak a hagyományok átadásáról és megőrzéséről szól, hanem fontos szerepet tölthet be a következő generációk boldogulásában is. Egyfajta önkéntes bázist teremt a térségben, amely aktív közösséggé kovácsolja össze a gyerekeket, ahol hasznosan töltik el az időt. Büszkén mondhatom, hogy hét éve sikerült elérnünk azt is, hogy a salgótarjáni első és második osztályos gyerekek megtapasztalhassák a tánc összetartó erejét a kötelező néptánc órákon. A kezdeményezést a szülők és a pedagógusok olyannyira támogatják, hogy szeretnék azt a 3.-4. osztályban is továbbvinni.”– árulta el Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes vezetője, a Palóc Madonnák megálmodója.

A vidéki turné után most Budapesten bemutatott előadásban olyan hagyományos női szerepkörről mesélő mozdulatsorok és rituális történetek állnak, amelyek a mai rohanó világba is átörökítik a népi bölcsesség egyszerű, boldog életre adott, letisztult válaszait.
Az est rendezője a Nemzeti Táncszínház.

Hirdetés