Get Closer Budapest Jazz Fest

Időpont: 
2016. április 22. 0:00 - péntek - 2016. április 24. 0:00 - vasárnap

Az elmúlt évtizedekben Budapest vitathatatlanul fontos ponttá vált Európa könnyűzenei térképén. Számos fesztivál és koncertsorozat fut évről évre a fővárosban, minőségi kulturális élményt jelentve mind a hazai, mind a külföldi érdeklődők számára.

Nagyon hiányzott azonban a programpalettáról egy hazai és külföldi muzsikusokat egyszerre felvonultató jazzfesztivál. A Get Closer Concerts szervezői ezért indítják útjára a Get Closer Budapest Jazz Festet. Céljuk, hogy egy olyan fesztivált honosítsanak meg, melyen neves külföldi előadók mellett a kortárs jazz világának fiatal hazai tehetségei is fellépnek.

Az újszerű koncepció részeként a háromnapos rendezvényen naponta egy pályázat útján bekerülő, szakavatott zsűri által kiválasztott feltörekvő amatőr zenekar, egy egyelőre még kevésbé népszerű, de szakmai berkekben már jegyzett együttes, míg zárásként egy világsztárt vagy sztárokat felvonultató, nemzetközileg is ismert formáció áll majd színpadra.

A Get Closer Fest keretében az alább olvasható koncertprogram mellett kiváló fotóművészek jazzkoncerteken készült fotóiból válogatott kiállítás is megtekinthető. A fellépések közötti szünetekben a MOMkult kupolatermében pedig Petőcz András és a Clavis Irodalmi Ügynökség szerkesztésében három kortárs magyar író – Háy János, Petőcz András és még egy meglepetés kortárs író - jazz által inspirált írásaikból összeállított felolvasóestjeire kerül sor.


A fesztivál koncertprogramja:

Április 22.
18.00 - pályázat egyik győztes zenekara
19.00 - Syrius Legacy
Benkó Ákos - dobok, ének; Fonay Tibor - basszusgitár; Ludányi Tamás - altszaxofon, szopránszaxofon; Tempfli Erik - zongora, billentyűs hangszerek; Vidákovich Izsák - tenorszaxofon, fuvola.
20.30 - Billy Cobham Band
Billy Cobham – dobok; Jean-Marie Ecay – gitár; Michael Mondesir - basszusgitár; Steve Hamilton – billentyűs hangszerek; Camelia Ben Naceur – billentyűs hangszerek.


Április 23.
18.00 - pályázat másik győztes zenekara
19.00 - Csaba Toth Bagi Balkan Union
Tóth Bagi Csaba – gitár, ének; Máthé László - basszusgitár; Kertész Ákos - dobok; Vasil Hadzimanov – billentyűs hangszerek.
20.30 - GFS Trio
Trilok Gurtu – dobok, ritmushangszerek; Paolo Fresu – trombita, szárnykürt; Omar Sosa – zongora, billentyűs hangszerek.

Április 24.
18.00 - pályázat harmadik győztes zenekara
19.00 - Bass Loco
Molnár Dániel - dobok; Tettamanti Tamás - trombita, szárnykürt, harsona; Tomor Barnabás - basszusgitár; Weisz Gábor - szaxofonok; Czitrom Ádám – gitár.
20.30 - Richard Bona
Richard Bona – basszusgitár, ének; Ludwig Afonso - dobok; Etienne Stadwijk – billentyűs hangszerek; Adam Stoler - gitár; Tatum Greeblatt – trombita.

Az esemény web- és Facebook oldala, ahol folyamatosan értesülhetnek a legfrissebb hírekről: https://www.facebook.com/events/778711138941019/

A fellépő zenekarok:

Syrius Legacy
A fiatal muzsikusokból álló zenekar arra hivatott, hogy bizonyítsa, hogy a legendás hírű Syrius együttes zenei hatása a mai napig tart. A Rév-Komáromban (Felvidék) született dobos-énekes Benkó Ákos 2012-ben megnyerte a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutatót, három éve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének dob adjunktusa. A hódmezővásárhelyi születésű basszusgitáros Fonay Tibor 2013-ban megnyerte az Orszáczky Jackie Basszusgitár Tehetségkutatót. 2014 december elején kimagasló művészi teljesítményéért Junior Prima-díjat kapott. A Nagykárolyban (Erdély) született billentyűs Tempfli Erik a Kőbányai Zenei Stúdió idén végzett növendéke. A tatabányai alt- és szopránszaxofonos Ludányi Tamás az LFZE Jazztanszékének Masters képzés végzett növendéke. Ezzel párhuzamosan júliusban végzett a Nürnbergi Zeneakadémia Jazztanszékén. A tenorszaxofonos-fuvolista Vidákovich Izsák az LFZE Jazztanszékének 2015-ben végzett növendéke.


Billy Cobham Band
A történelem során mindössze néhány alkalommal illetek zenészeket olyan jelzővel, mint „hangszerének a mestere”. Billy Cobham ezen kevés művészek egyike. Már több mint 30 éve világklasszis dobosnak számít. A világ egyik legmeghatározóbb fúziós jazz dobosa, egy elképesztő erejű, észbontó technikájú, ugyanakkor rendkívül érzéki dobos és zeneszerző. Groove-jai egyediek és összetéveszthetetlenek, játsszon akár jazzt, swinget, fusiont vagy funkot. Billy ugyanúgy tud dobolni jobb és bal kézzel, ún. „open handed” technikát alkalmaz, azaz nem kell keresztezie a kezeit játék közben, amikor a lábcint és a pergőt üti. Cobham az elsők közé tartozott, akik több mint három lábdobot és/vagy pergőt, illetve még ennél is több lábcint használtak. Élőben külön show-elemnek számít, amikor kézzel dobol vagy egyszerre négy verővel virgázik. Billy referenciáit figyelembe véve (Miles Davis, Mahavishnu Orchestra, George Duke, Peter Gabriel és még sokan mások) könnyen felismerhető, hogy ő is egyike azoknak a fontos összetevőknek, a zenei élet egyik fontos szereplője.


Csaba Toth Bagi Balkan Union
A Csaba Toth Bagi Balkan Union magyar, szerb, macedón, bolgár, török és horvát, népzenét ötvöz a jazz és a fúziós jazz elemeivel. Céljuk egy olyan, az emberek közötti hasonlóságokon alapuló világzene megalkotása, melyben a világ különféle tájai egy közös nyelvet alkotva találkoznak a zenén keresztül. A Balkán Unió “Aved Ivenda” (Jön a tél) című lemeze 2011-ben jelent meg az Enja Records gondozásában. A népdal feldolgozásokból és saját szerzeményekből álló lemezen Al Di Meola, Dave Weckl, Ernie Adams, Butch Thomas, Gumbi Ortiz, Fausto Beccalossi a vendégeik. Ezt az unikumnak számító, különleges produkciót először a Szegedi Nemzeti Színházban mutatták be, Al Di Meola és Fausto Beccalossi közreműködésével. A telt házas lemzbemutatót, 2012-ben egy újabb koncertsorozat követte, Mike Stern és Trilok Gurtu közreműködésével. Az említett koncertek felvétele 2014-ben jelent meg CD-n és DVD-n. Jelenleg új lemezükön dolgoznak, melyen többek közt a kubai származású zongoraművész, Gonzalo Rubalcaba; az olasz tangóharmonikás, Fausto Beccalossi; a Sting zenekarából ismert, marokkói származású Rhani Krija vendégszerepelnek.


GFS Trio
Három nagyszerű, magával ragadó egyéniség, három látszólag teljesen különböző zenei világ és kultúra, valamint három lenyűgözően virtuóz muzsikus: ők a GFS Trio. Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres, Paolo Fresu olasz trombitás és Omar Sosa kubai zongorista és billentyűs alkalmi együtteséről kevés lenne azt állítani, hogy a lehető legélvezetesebb módon fuzionálják saját zenei világaikat; ennél sokkal többről van szó, egy olyan lélegzetelállító produkció született a színpadon, amit ritkán hallhat a közönség nemcsak Magyarországon, hanem a világon bárhol. Az igazi örömzene legmagasabb fokát élvezheti a nagyérdemű, ahol az egymás gondolataira történő reflektálás annyira zsigerből jön, mintha nemcsak zenésztársak, de minimum testvérek lennének a trió tagjai. Elmosódik minden határvonal a különböző zenei stílusok és kultúrák között, és csak az önmagában álló, nagybetűs ZENE tölti be a színpadot, annak mindent elsöprő energiájával.


Bass Loco
Tomor Barnabás vezetésével 2008-ban trióként megalakul a Bass Loco, ami azóta folyamatos szereplője a budapesti underground jazz életnek. Zenéjét ritmikus, improvizatív jazz-rock-funk hangulat, dallamosság és különféle zenei színek jellemzik. 2010-ig trióban zenélnek, amikor is csatlakozik Brandon Mezzelo (tenorszaxofon). 2012 tavaszától Mohai Tamással (gitár) és Weisz Gáborral (szaxofonok) kiegészülve zenélnek. 2013-ban koncertfelvételekből megjelenik a zenekar első CD-je és DVD-je. 2015-től új felállásban, Czitrom Ádámmal (gitár) folytatják tovább. A zenekar tagjait több más jazz és egyéb zenei formációkból is ismerhetjük.


Richard Bona
Richard Bona 1967-ben született Kamerunban. Nagyapja ütőhangszereken zenélt és énekelt, édesanyja is énekes volt. Négy éves korában kezdett el balafonon játszani, már ötéves korában fellépett a város helyi templomában. Később Bona elkészítette saját hangszereit is, mint például furulyát és gitárt. Tehetségére hamar felfigyeltek, mivel sokszor hívtákfesztiválokra és ünnepélyekre. Bona 11 évesen kezdett el gitározni és 1980-ban, mindössze 13 évesen alapította meg első együttesét egy francia város, Douala dzsesszklubjában. 1995-ben Franciaországból elköltözött New Yorkba, ahol jelenleg is él és dolgozik. New York-ba letelepedve Harry Belafonte vett a szárnyai alá. Belafonte zenei igazgatója volt több éven keresztül, majd Joe Zavinul zenekarában vitte a prímet. Szinte mindenkivel játszott a jazz nagyjai közül Herbie Hancock-tól Bobby McFerrinig, Quincy Jones-tól Chick Corea-ig, Pat Metheny-től Chaka Khan-ig. Első albuma 1999-ben jelent meg Scenes From My Life címmel, továbbá Jaco Pastorius Big Band-jének lemezein isközreműködött, csakúgy mint számtalan más előadóén: Harry Belafonte, George Benson és Zawinul Syndicate. 2002-ben Bona világkörüli turnéra vállalkozott Pat Metheny dzsesszgitárossal, majd 2005-ben kiadta negyedik albumát Tiki néven, amelyen John Legenddel is játszik egy közös szám erejéig. Jelenleg a New York Egyetem zenei tanszakán tart órákat, utolsó albuma 2013 tavaszán jelent meg Bonafied címmel.