2018. december 9. - vasárnap

Sárkányok Éjszakái

Kinyomtatom...
Időpont: 
2016. április 8 - 2016. május 22
Sárkányok Éjszakái

Kínai fényvarázs az Állatkertben április 8-tól május 22-ig.

Várja a nagyközönséget a Sárkányok Éjszakái címet viselő kínai fényvarázs program a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az április 8-tól május 22-ig, összesen 45 estén át tartó lampionfesztiválon a kínai lampionművészet több száz színpompás alkotását, köztük egy óriási sárkányt, fénylő állat- és növényalakokat, illetve a kínai zodiákus figuráit is megtekinthetik az érdeklődők.

A különféle lampionok és más világító alkotások fontos szerepet töltenek be a kínai kultúrában, hagyományokban és művészetben. A tradicionális kínai naptárban nagyon sok olyan ünnep és esemény van, amelyeket – egyebek mellett – lampionokkal szokás megünnepelni, s a különféle lampionok készítése éppen olyan művészeti ágnak számít, mind például a festészet, a szobrászat, a porcelánművesség vagy éppen a kalligráfia. Európában viszonylag ritka, hogy a kínai lampionművészet alkotásaiból nagyobb kiállítást, tárlatot szervezzenek. Az elmúlt években elsősorban a belga és a holland közönség láthatott ilyen bemutatót erre alkalmas szabadtéri programhelyszíneken, ottani állatkertekben és botanikus kertekben. Közép-Európában viszont mostanáig nem volt ehhez hasonló kiállítás. A Fővárosi Állat- és Növénykert azonban – a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft-vel együttműködve – most negyvenöt estén keresztül tartó program keretében mutat be egy nagyszabású válogatást a kínai lampionművészet alkotásaiból.

A Sárkányok Éjszakái címmel megszervezett kínai fényvarázs programra április 8-tól május 22-ig kerül sor az Állatkertben, kapcsolódva a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeihez. A tárlaton sok száz lampiont és egyéb kivilágított objektumot láthat a közönség, amely lampionokat a szervezők 45 tematikus kompozícióba rendezték. A főbejáratnál mindjárt egy közel húsz méteres, színpompás kínai sárkány fogadja a látogatókat, de a sétányok megjelennek a kínai zodiákus figurái, valamint sokféle állatot és növényt ábrázoló lampion is. Ahogy más művészet ágak esetében, úgy a lampionművészetben is különböző irányzatok, stílusok léteznek, ezek sokfélesége is érzékelhető a színpompás tárlaton.

Az április 8-tól május 2-ig tartó időszakban a Fővárosi Állat- és Növénykert nap közben a szokásos nyitvatartási rendnek megfelelően üzemel. Ezután este a szokott rend szerint bezár, majd 19 órakor újra kinyit, már a lampionfesztiválra érkező látogatók előtt. A kínai fényvarázs minden este 19 órától 22 óráig látogatható, a belépés 21:30-ig történik. A Sárkányok Éjszakái negyvenöt napon át tartó időszakában az esti órákban a lampionoké lesz a főszerep, az állatok közül csak azokat lehet látni, amelyek a tárlat által érintett sétányok mentén laknak és az éjszakát a kifutókban töltik. Mivel azonban az ő láthatóságuk is esetleges, ezért az Állatkert azt javasolja, hogy akik elsősorban az állatokat szeretnék látni, azok látogatásukat a nappali órákra időzítsék

A Sárkányok Éjszakái hivatalos megnyitóján a különleges tárlatot dr. Guo Xiaoguang, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének kulturális tanácsosa, Szalay-Bobrovnickzy Alexandra humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, valamint prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója nyitotta meg. Az ünnepélyes megnyitón a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola művészeti csoportja vízigesztenye táncot, a Golden Tiger’s Kung-fu Egyesület pedig hagyományos kínai oroszlántáncot mutatott be.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Visszatér a Gregorian Budapestre a középkor & hagyományos & modern dalok fúziójával!

plakát

2018. december 11-én, a Filmklub következő egyszeri vetítésének alkalmából.

borító

Az Álomgyár Kiadó nyári sikerkönyve, A szerelem egyenlete elnyerte a világviszonylatban legismertebb és legrangosabb könyves oldal, a Goodreads.com első díját romantikus kategóriában.