Ürügy egy esztergomi kiránduláshoz

Időpont: 
2009. augusztus 23. 0:00 - vasárnap - 2009. augusztus 30. 0:00 - vasárnap

Ha már „lemaradtam” az Esztergomi Liszt Hét beharangozásáról, nem tudom megállni, hogy ne hívjam föl a figyelmet egy Esztergomi kiruccanásra, amelynek lehet vezérfonala a Liszt Hét.

Esztergom a Dunakanyar egyik gyöngyszeme, s ebben a vakációs és nyaralásos időben ideális helyszín akár egy-két napos kikapcsolódásra is.

Manapság nem város a város élményfürdő nélkül – s ezt nem rosszindulatból mondom. Elsősorban mi a fürdő miatt kerestük föl Esztergomot. A kívülről nem sokat mutató – és kevés parkolóhellyel rendelkező – épület kellemes csalódást keltett és némi nosztalgiát. Évekkel ezelőtt Sopronnál átruccantunk az osztrákokhoz, és egy gyermek-barát fürdőbe is benéztünk. Ámultunk és bámultunk – akkor. Bár a víz nekünk kicsit hidegnek tűnt – főleg Bükfürdő gyógyvizes medencéi után – a csúszdákhoz, az aktív pancsikoláshoz és úszáshoz megfelelő volt a hőmérséklet. Szóval, ez az osztrák fürdő köszönt ránk most: kicsit kisebben, jóval melegebb vízzel és több „aktivitással”: hol itt, hol ott bugyogott a víz, ömlött a kifolyókon és hasonló dolgok történtek, már ami ugye egy élményfürdőben történhet. A meleg vízen kívül volt hűvösebb és hidegebb víz, ami úszáshoz igen kellemes. Persze, nemcsak benti zárt rész van – ahonnan igen szép a rálátás a bazilikára – hanem kinti medencék és homokos, füves kikapcsolódásra alkalmas helyek is vannak. Kintről, a fürdő udvaráról nézve az épület már igen jellegzetes képet mutat: praktikus, egyszerű vonalvezetésű, mintha kifele akarna dőlni – de mindemellett nyugodt és megnyugtató. Külön említésre méltó a „zöld terület”: összeválogatott kistermű virágok – színek és természet.

A belépőjegy nem olcsóság – ha valaki(k) nem akarja egész napját itt tölteni, délután 4 órától kedvezményes jegyet lehet váltani.
A fürdő területén lehet masszíroztatni és passzíroztatni magunkat, kulturált körülmények között enni, inni, átöltözni...
Egyetlen egy problémám volt: csúszik az aljzat. Mindenhol ki van írva, rajzolva. Én is csak felhívom a figyelmet, tessék a papucsot illetve a kék műanyagszőnyegeket használni – megéri!
A városban érdemes körbesétálni, parkok, szigetek, vízpart…

Árnyék és fény – fák és virágok - természet és épített környezet - mindenki megtalálja a magának való helyet. A felújított és karbantartott házak mellett ott állnak a romlásukban is hajdani szépségüket mutató épületek. A nevezetességek mellett a mindennapok, a jelenkor tárgyai.
Vannak múzeumok, kiállítások, látni- és hallanivalók, szálláshelyek…
És ha megéheztünk, kellemes vendéglőkben elverhetjük éhségünket és olthatjuk szomjunkat – este pedig – augusztus 22-30. között – ott vannak a Liszt Hét rendezvényei.

Kíváncsiságból megkerestem a város weblapját és kellemes meglepetésként egy nagyon jól megszerkesztett anyagot találtam a városba látogatók részére: http://www.esztergom.hu/wps/portal/erkezoknek/turizmus

Hozzászólások (1)

  • anon
    Villy (nem ellenőrzött)

    Ja, mert a jól megszerkesztett oldal amit belinkelték egy az egyben a Wikipédia pofátlan lenyúlása.

    aug. 19, 2009

Hirdetés