Aviva Képzőművészeti Díj - A jelöltek kiállítása

Helyszín: 
Időpont: 
2009. szeptember 3. 0:00 - csütörtök - 2009. szeptember 16. 0:00 - szerda

Az első Aviva Képzőművészeti Díj hat jelöltjének kiállítása nyílik meg szeptember elején a Műcsarnokban. A Magyarországon egyedülálló kortárs képzőművészeti díjat a kortárs művészet támogatásának brit hagyományának mintájára hozta létre az Aviva Életbiztosító és a Műcsarnok 2009 tavaszán, a Summa Artium közreműködésével.

Kifejezetten a fiatal – 40 év alatti művészek elismerésére – alapította az Aviva Életbiztosító a kiemelkedően magas értékű, 5 millió forintos díjat, amelyet azok a magyar képzőművészek kaphatnak meg, akik legalább 3 éve vannak a pályán és volt már legalább egyszer figyelemre méltó önálló kiállításuk.
A díjra minden évben hat művészt jelöl a Műcsarnok mindenkori igazgatója által felkért, évente változó összetételű, hattagú kuratórium, akik zsűriként a díj odaítéléséről is döntenek. A díjra jelölés alapja a művészek eddigi munkássága, életműve.
A jelölő zsűritagok, akiknek nem köti meg művészeti ág a kezét, olyan ismert művészettörténészek, gyűjtők, akik közelről látják a fiatal generációs alkotókat. Már önmagában a jelölés is szakmai kihívást jelent, hiszen a zsűri tagjainak egymást kell meggyőzniük. Mivel a döntés során a jelölő nem szavazhat saját jelöltjére, várhatóan heves szakmai vita során fogják kiválasztani azt az egyet, aki a jelentős összeggel járó elismerést elnyerheti.

Az idei első alkalommal felkérést kapott Mélyi József, akit a legjobb műkritikusok között tartanak számon, Sasvári Edit, a Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum munkatársa, aki közelről figyelte a rendszerváltás körüli kultúrpolitika változásait és közvetlen rálátása van a kortárs művészekre. A jelölők között van Somlói Zsolt műgyűjtő, a MindShare médiavállalat igazgatója, valamint Készman József művészettörténész, a Műcsarnok munkatársa is, aki többféle műfajjal, köztük festészettel és szobrászattal is foglalkozott, és rendkívül érzékeny a szubkultúrák iránt. Lázár Eszter a Képzőművészeti Egyetem munkatársaként a legfiatalabb generáció munkáit követi nyomon; Szoboszlai János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Elméleti Tanszékének adjunktusa pedig remek művészeti szakíró és elkötelezettje a kortárs művészetnek.

Május közepén hozta nyilvánosságra a szakmai zsűri a hat jelölt képzőművész nevét. A díjra jelölésnél a magas szintű szakmai tudáson kívül a zsűritagok figyelembe vették a művészek eredeti, innovatív hangvételét, nemzetközi elismertségét, valamint művészi munkájuk aktualitását.

A jelöltek: Benczúr Emese, Csákány István, Kaszás Tamás, Kis Varsó, Kokesch Ádám, Uglár Csaba

Hirdetés