2018. július 21. - szombat

Aviva Képzőművészeti Díj - A jelöltek kiállítása

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Műcsarnok
Időpont: 
2009. szeptember 3 - 2009. szeptember 16

Az első Aviva Képzőművészeti Díj hat jelöltjének kiállítása nyílik meg szeptember elején a Műcsarnokban. A Magyarországon egyedülálló kortárs képzőművészeti díjat a kortárs művészet támogatásának brit hagyományának mintájára hozta létre az Aviva Életbiztosító és a Műcsarnok 2009 tavaszán, a Summa Artium közreműködésével.

Kifejezetten a fiatal – 40 év alatti művészek elismerésére – alapította az Aviva Életbiztosító a kiemelkedően magas értékű, 5 millió forintos díjat, amelyet azok a magyar képzőművészek kaphatnak meg, akik legalább 3 éve vannak a pályán és volt már legalább egyszer figyelemre méltó önálló kiállításuk.
A díjra minden évben hat művészt jelöl a Műcsarnok mindenkori igazgatója által felkért, évente változó összetételű, hattagú kuratórium, akik zsűriként a díj odaítéléséről is döntenek. A díjra jelölés alapja a művészek eddigi munkássága, életműve.
A jelölő zsűritagok, akiknek nem köti meg művészeti ág a kezét, olyan ismert művészettörténészek, gyűjtők, akik közelről látják a fiatal generációs alkotókat. Már önmagában a jelölés is szakmai kihívást jelent, hiszen a zsűri tagjainak egymást kell meggyőzniük. Mivel a döntés során a jelölő nem szavazhat saját jelöltjére, várhatóan heves szakmai vita során fogják kiválasztani azt az egyet, aki a jelentős összeggel járó elismerést elnyerheti.

Az idei első alkalommal felkérést kapott Mélyi József, akit a legjobb műkritikusok között tartanak számon, Sasvári Edit, a Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum munkatársa, aki közelről figyelte a rendszerváltás körüli kultúrpolitika változásait és közvetlen rálátása van a kortárs művészekre. A jelölők között van Somlói Zsolt műgyűjtő, a MindShare médiavállalat igazgatója, valamint Készman József művészettörténész, a Műcsarnok munkatársa is, aki többféle műfajjal, köztük festészettel és szobrászattal is foglalkozott, és rendkívül érzékeny a szubkultúrák iránt. Lázár Eszter a Képzőművészeti Egyetem munkatársaként a legfiatalabb generáció munkáit követi nyomon; Szoboszlai János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Elméleti Tanszékének adjunktusa pedig remek művészeti szakíró és elkötelezettje a kortárs művészetnek.

Május közepén hozta nyilvánosságra a szakmai zsűri a hat jelölt képzőművész nevét. A díjra jelölésnél a magas szintű szakmai tudáson kívül a zsűritagok figyelembe vették a művészek eredeti, innovatív hangvételét, nemzetközi elismertségét, valamint művészi munkájuk aktualitását.

A jelöltek: Benczúr Emese, Csákány István, Kaszás Tamás, Kis Varsó, Kokesch Ádám, Uglár Csaba

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

meghívó

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával 24 kiváló kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára.

Waliczky Tamás

2018. július 4-étől a Molnár Ani Galériában.