2018. június 23. - szombat

Fekete háttér

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Nessim Galéria
Időpont: 
2009. szeptember 15 - 2009. október 22
Ladislav Postupa

Ladislav Postupa neve összeforrt a cseh avantgárddal. Talált tárgyak felhasználásával készített fotói nemcsak nagyon egyéniek, hanem mindig nagyon határozott állásfoglalásokat is jelentenek. Legjellegzetesebb képei – Magyarországon először – a Nessim Galériában lesznek láthatók.

A kiállítás Postupa 1965-től napjainkig terjedő fotográfiai munkásságának legjellemzőbb darabjaiból került válogatásra. Ennek a korszaknak a képei Postupára és a cseh avantgárd szellemiségére egyaránt nagyon jellemzőek.

Ebben az időszakban a fotográfusok tobzódnak jelekben, az élet jeleiben, melyek szürrealista víziókká lényegülnek át. Ekkor dolgozik Emila Medková, Villem Reichmann, Ivo Přecek, csak hogy a legjelentősebbeket említsük ebből az irányzatból.

Postupa aprólékosan tervez, és gondosan hajt végre. Világ életében ilyen volt. Szürrealizmus ide, látomásos képek oda, ő a saját talált tárgyait gondosan bevilágítja a műteremben. Elrendezi őket a fekete háttér elé. Kiragadja őket a mindennapokból, mintha valahol a kozmikus űrben lennének. Jellé válnak. A mindennapi élet egy aspektusának jelévé. Jungi értelemben vett szimbólummá válik a fogpasztásdoboz, vagy a vaslemez maradéka.

Ladislav PostupaLadislav Postupa

Meglátni és fénnyel kibontani belőlük a jelentést csak olyan ember tudja, akinek a szeme, a szelleme képes a leghétköznapibb értelemben vett mikrokozmoszban az egészet meglátni. Már akkor látta bennük a jelet, amikor a szemétből kiemelte, az utcán felvette. Meglátta benne azt a nem evilági üzenetet, amelyet a fénnyel kibontva, a fekete égboltra szegezett. És ebben a pillanatban a tárgy eltűnt.

Postupa nem csatlakozott semmiféle formális mozgalomhoz és saját hazájában sem állított ki sokat, de sajátos módon művei ott vannak a Victoria and Albert Museum-tól kezdve a nagy magángyűjteményekig.

Azok után, hogy a világ meg- és elismerte a cseh fotográfusok, Dritikol, Rossler, Funke nevével fémjelzett nemzedéket, az érdeklődés egyre inkább az őket követő nemzedék, Postupa nemzedéke felé fordult.

A magyar közönség számára azért lehet fontos ez a kiállítás, mert a bemutatott anyag egy olyan korszakból való, amelyben a magyar fotográfia egészen más kérdésekkel foglalkozott. A Nessim Galériában nyíló kiállítás szeptember 15-től október 22-ig lesz látható.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A kiállítást június 21-én Mélyi József nyitotta meg a Centrális Galériában.

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.