Minden eladó! - Kortárs művészeti vásár

Időpont: 
2009. október 11. 10:00 - 18:00 - vasárnap

Amatőr művészeti vásárral és az egykori Ifipark székeinek áruba bocsátásával zárja a 30 év, 30 program jubileumi rendezvénysorozatot október 11-én a Budapesti Művelődési Központ. A pár négyzetméteres minitárlatokon a Vizuális Művészeti Hónapra beválogatott képző- és iparművészek, valamint fotósok kínálják portékáikat, a műkereskedőknél jóval alacsonyabb áron.

A program nemcsak a keresleti és a kínálati oldalnak kíván randevút adni, hanem a műkedvelő közönségnek és az alkotóknak a párbeszédét is szeretné új, informálisabb alapokra helyezni az egész napos művészeti agórán.

Ha ércnél nem is maradandóbb, de mindenképpen tartós emléket állított a Budapesti Művelődési Központ elmúlt 30 évének az a kilenc, művészeti középiskolások által átfestett szék, melyek az egykori Ifiparkot szolgálták a ’80-as években.

Az Ifipark – a Budai Ifjúsági Központ – 1979-1983-ig volt a Budapesti Művelődési Központ telephelye, így története szorosan kapcsolódik az intézmény történelméhez. A műemlék épületet a nyolcvanas évek elején életveszélyesnek nyilvánították megromlott állapota miatt, és bezárták – felújítása azóta is várat magára, berendezésének egy része pedig évtizedekig porosodott a BMK pincéjében.

Az ifiparkos székeket a 30 év, 30 program jubileumi programsorozat keretében álmodták újra a Képző- és Iparművészet Szakközépiskola és Kollégium és a Nemes Nagy Ágnes Humán Középiskola diákjai: a „Te meg a világ!” foglalkozás során azt festették rá a bútorokra, ahogyan saját helyzetüket, jelenüket látják gyorsuló világunkban. Az átfestett székek két generációt kötnek össze: a szüleikét, akik talán az Ifiparkban népes közönségének sorait gyarapították, illetve a mostani tizenévesekét, akik, bár másfajta „ifiparkokba” járnak szórakozni, de éppúgy nyomot szeretnének hagyni a világban, mint felmenőik.

Az ily módon egyfajta műalkotásokká avanzsálódott ülőalkalmatosságok eredeti állapotban megőrzött társaikkal egyetemben remélhetőleg hamar búcsút intenek a BMK-tól: a székek ugyanis megvásárolhatók, az ily módon befolyó bevételt pedig az intézményben folyó amatőr művészeti tevékenység segítésére fordítják a szervezők.

A praktikus és kultikus retró relikviákra – akár egyenként is – a „Minden eladó!” kortárs művészeti vásáron lehet alkudni október 11-én 10.00 órától (eredményhirdetés 14.00 órakor lesz). Az egész nap folyó művészeti agórán a – 25. jubileumát ünneplő – Vizuális Művészeti Hónapra beválogatott képző- és iparművészek, valamint fotográfusok munkáiból lehet válogatnia a műkedvelő közönségnek. Az alkotások ára valószínűleg jóval alatta marad a piacon megszokottnak, ám aki egyszerűen csak sokszínű művészeti élményre vágyik, és egyszerre szeretne találkozni művekkel és alkotóikkal, az is megtalálja számításait a több párnégyzetméteres „egyéni tárlatot” egyesítő programon.

Bővebb információ: http://galeria.bmknet.hu

Hirdetés