2019. január 23. - szerda

Legvidámabb barakk - múltidéző kiállítás a VAM Design Centerben

Kinyomtatom...
Helyszín: 
VAM Design Center
Időpont: 
Repeats mindennap (Vasárnap) március 15 2009-ig . 2008. december 10. 10:00 - 18:00
Legvidámabb barakk

A maga nemében egy egyedülálló rendezvény nyílik, ahol a szervezők a lehető legautentikusabban szeretnék bemutatni a „múlt rendszer” tárgykultúráját azáltal, hogy felkérik az embereket, vigyék be saját emlék-, használati tárgyaikat.

Olyan dolgokat, melyek láttán a látogatókban, mindenkiben aki emlékszik ezekre az időkre, vagy történetekből tájékozódott, egyből felidéződjenek az emlékek, a nosztalgia érzése.
 

A kiállítás tematikája:

Fotóanyagok:
A Legvidámabb Barakk kiállítás a -2008. novemberében a Fotóhónap keretében megrendezett „Kinyílt Fiókok” címmel bemutatott az MTI fotóarchívumából előkerült dokumentarista képanyag témájának a folytatása. Jelen kiállítási anyag az ötvenes évektől kezdve mutatja be a szocialista éra hangulatát, illetve tárgyi világát.

A kiállítás törzsanyagát az MTI fotóarchívumából válogatott mintegy 200 fotó alkotja, melyek témájukat tekintve átfogó képet adnak: divat, mozgalmi képtár, sport, kultúra, ipar és mezőgazdaság mindennapjairól. Az alkotók között olyan nevekkel találkozhatunk mint: Rév Miklós, Bauer Sándor, Keleti Éva, Farkas Tamás.

Gyűjtött tárgyak:
A kiállítás másik vonulatát a látogatók által „beszolgáltatott” tárgyak adják. A fő koncepció tehát a kiállítás mögött az, hogy mindenki hozzáadjon egy kis darabot a múltból, a múltjából, hogy újféleképpen és természetesen közösen fessünk arcot a szocializmusnak. Az így begyűlő tárgyak esélyt kínálnak egyfajta játékra, hiszen mi magunk, a tárgyak felajánlói alakíthatjuk emlékeinkből, történeteinkből a kiállítást olyanná amilyen lenyomatot a kor bennünk hagyott, egyfajta személyes történelemírás ez. A hangulatot pedig hatvan, a szocializmus kulcsszavait, személyiségeit és koncepcióit magyarázó szócikk segíti, melyhez nyolc tematikus téma-panel társul.

A tárlat 800 négyzetméteren hívja emlékezni a 30 fölöttieket és megismerni a múltat a fiatalabb generációt. A tárlat visszatekintés, ugyanakkor felhívás a jövő újragondolására!

Kísérőrendezvények:
A kiállításhoz három hónap nyitvatartási ideje alatt kísérőrendezvények társulnak: kerekasztal-beszélgetések, fórumok és könyvbemutatók, személyes visszaemlékezések és korabeli filmek, reklámfilmek, családi mozik vetítése, a kiállítás folyamatosan bővülő anyagához pedig folyamatosan kapcsolódó rendhagyó tárlatvezetések is társulnak

Jegyárak: felnőtt: 1500 Ft; diák, nyugdíjas: 1000 Ft

Bővebb információ: www.vamdesign.hu/barakk
 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Kisképző 240 / Múlt és jelen összekapcsolása.

plakát

A Rejtett történetek - az életreform mozgalmak és a művészetek c. kiállítás kísérőrendezvénye.

plakát

Tomasz Piars legújabb festményei. Kiállítás megnyitó január 12-én, szombaton 19.00 órakor.