Browser címmel nyílik kiállítás a Liget Galériában

Hogyan válnak a szavak vizuális élménnyé?

2018. június 28-án nyílik Browser címmel kiállítás Szakál Éva képzőművész alkotásaiból a Liget Galériában. A Browser sorozat a mindennapjainkat behálózó digitális térre reflektál, az online ingerek és a végtelen keresőrendszerek inspirálták. A kiállítást megnyitja Muladi Brigitta művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Szakál Éva korábbi munkáiban is megfigyelhető a művészeti tevékenység újradefiniálása, inspirációt merít a digitális térből, alkotásait meghatározza a hiány jelenléte. A Browser című sorozat szintén a hiánnyal, a valóságos, helyesebben a digitális látvány hiányával foglalkozik. Alkotásaiban a festészet klasszikus technikájával jeleníti meg a jelenünk digitális valóságát. Sorozatában képernyőfotókkal igyekszik rögzíteni azokat a pillanatokat, amikor az internet gyenge jelerőssége miatt a keresőbe beírt téma képei homogén színmezőkre redukálva jelennek meg. A képi információk helyett felbukkanó színes négyszögeket néhány általános, a létünket meghatározó fogalom mentén jeleníti meg, mint a most, a rutin, a semmi, a komfort, a rend, vagy az idő. 
„A böngészés során arra lettem figyelmes, hogy minden szónak meghatározott egyéni színsémái vannak. Így, ez a keresési módszer egyfajta kutatássá alakult a fogalmak és a színek közötti kapcsolatokra vonatkozóan. Ezáltal alapfogalmakat teszek vizuálisan láthatóvá.” – mesél Szakál Éva a Browser című sorozatról.
Szakál Éva a Pécsi Egyetem Festőművész szakán szerezte diplomáját, számos csoportos és egyéni kiállításon is bemutatkozott alkotásaival Budapesten és külföldön egyaránt. 2018-ban elvégezte a Budapest Art Mentor programot.
Kiállítás kutátora és megnyitószemélye: Muladi Brigitta, művészettörténész

Megnyitó: 2018. június 28. (csütörtök) 19:00
Liget Galéria, Budapest, Ajtósi Dürer sor 5, 1146
Kiállítás látogatható: 2018. június 28. – július 26.
További információ az esemény Facebook oldalán olvasható.