A Rózsavölgyi Szalon a Benczúr Kertben # nyár van, nyár

Florian Zeller: A kulisszák mögött - 2018. július 18. 20.30 (esőnap: július 19.)

Spolarics Andrea, Sztarenki Dóra, Kardos Róbert, Vasvári Csaba (Rendező: Ördög Tamás). A már a kezdetektől kínosnak induló vacsorameghívásra érkezik meg Patrick (Vasvári Csaba), a vendéglátó házaspár – Isabelle (Spolarics Andrea) és Daniel (Kardos Róbert) – régi barátja. Hozza magával új barátnőjét, Emmát (Sztarenki Dóra), aki miatt dobta a feleségét.

Házasságról, barátságról, elfogadásról, kitörésről, kapuzárási pánikról is szól Florian Zeller A kulisszák mögött című darabja. Az előadás a Szentendrei Teátrum és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciója.

Sztarenki Dóra – Emmáról: „Laza, nagyon szabad csaj, keresi a lehetőségeit, élvezi az életet. Beleszeret a nála jóval idősebb, nős Patrickba, aki imádja Emma hatalmas életkedvét, fiatalságát. A szerep megformálásánál talán ez volt a legizgalmasabb, hogy Emma végtelen természetessége, lazasága mit jelent a másik generációnak. Mert Emma azt is kénytelen mérlegelni, mennyire fér bele a mai világba, hogy egy ilyen fiatal lány összejön a nála jóval idősebb férfival. Milyen következményei, milyen automatikus sztereotípiái vannak? Miközben miért ne lehetne őszinte a szerelmük?!”

Vasvári Csaba – Patrickról: „Logikus, hogy az első olvasata mindenkinek az: a fiatal cicababa a pénzéért szereti a pasast, kifacsarja, majd tovább áll. De mi van akkor, ha az eddigi házassága volt hamis, s végre találkozik valakivel, akivel szeretné leélni a maradék éveit? Én a házasságát Emmáért felrúgó Patrick szemszögéből próbálom felfejteni a szálakat. Mersz-e váltani, vagy a társadalmi elvárások az erősebbek? Mersz-e őszinte lenni önmagaddal, belevágni egy új életbe? Közben a darab beszél a barátságról is. Meddig van szükség a barátságra, és az meddig tart? Dramaturgiailag az az előadás legizgalmasabb szála, hogy beleláthatunk a szereplők fejébe, halljuk a ki nem mondott gondolataikat. Ez a plusz, hogy nem csak az van, amit beszélek, ez a többrétűség számos értelmezési lehetőséget ad a nézőnek, ráadásul poénok sokaságát generálja.”

Spolarics Andrea – Isabelle és Daniel kapcsolatáról: „Stabilnak gondoljuk a házasságunkat. De váratlanul belecsöppen az életünkbe Emma, a fiatal lány, akitől Danielben is felmerül a „mi lenne, ha” gondolata. Olyan ez, mint egy villámcsapás, egy áramütés, ami rövid időre felbolygatja a házasságunkat. Egy biztos, tudja Daniel és Isabelle is, hogy nem lehet már ugyanott folytatni. Vígjáték, de közben ott kell legyen az előadás mélysége is, hogy ne csak felhőtlen viccelődés maradjon. Számos kérdés van: a hűség, a megkísértés, hogy ellenállsz-e a bűnnek. Csak gondolatban csalsz meg, vagy az realizálódik is? Ha jól játsszuk, torokszorító előadás.”

Kardos Róbert – Isabelle és Daniel kapcsolatáról, és barátságáról Patrickkal: „A zeniten már túljutott házasság a miénk. Erős szeretet, de semmi sem forr. A gyerekek kirepültek, kicsit bepunnyadt a kapcsolat, mindenki beletörődött a hétköznapok kényelmébe. A vacsorán, ahova Patrick már Emmával érkezik, pillanatok alatt pattanásig feszül a helyzet. Mérlegre kerül a házasságuk, Patrickhoz fűződő régi barátságuk. Ezzel kell szembenézniük. Daniel érzékeny, vívódó, határozatlan ember, akinek az is feladat az életében, hogy felismerje, hogy valójában mit gondol. Csetlő-botló figura, akit vágyak és hiányok működtetnek. Belül éli meg a vívódásait, amit ez a színdarab látni enged.”