Hungarikonok – Vasarely papírvirágai, Magyar Múzsák, Rocklegendák

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával 24 kiváló kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára.

A munkákat már láthatták Szentendrén, Budapesten, majd a Pécsi bemutatkozás után utazik az anyag Győrbe.
Kiállításmegnyitó: július 20. 17.00 órakor a Pécsi Galériában.

A Hungarikonok Gyűjtemény legutóbb a 2015-ös milánói Világkiállításon szerepelt külföldön, a Vasarely-hungarikonok iránt máris érdeklődés mutatkozik meg Bécsből, Barcelonából, Párizsból és Delhiből.

A speciális kollekció úgy jött létre, hogy Pierre Vasarely a nagyapja dolgozóasztalából származó két borítéknyi színes, geometrikus papírkivágást juttatott el a Hungarikonok tulajdonosához, Kárpáti Tamáshoz. Az ő felkérésére itthon és külföldön élő magyar művészek ezek felhasználásával hoztak létre ily módon Vasarely-ihlette műtárgyakat: “nagy öregek és nagy fiatalok”, többek között Konok Tamás, Orosz István, Fehér László, Szurcsik József, Pinczehelyi Sándor, ef Zámbó István, a Verebics testvérek, Weiler Péter gyarapították a gyűjteményt.

A rangos alkotógárdában Botos Péter és Kóródi Zsuzsanna az üvegszobrászokat, Kaiser Ottó és Tóth György a fotósokat képviseli, míg a friss Munkácsy-díjas, “neonszobrászként” ismert Hérics Nándor különleges, világító led-hologrammal jelentkezett. Fürjesi Csaba Salzburgból, Naomi Devil Bécsből, Kecskeméti Sándor Berlinből, Fülöp Tibor pedig Barcelonából juttatta el munkáját.
A tárlat 2018. augusztus 19-éig látogatható és anyagából hamarosan album is megjelenik.