2019. január 16. - szerda

XV. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó 2018. október 25-28.

Kinyomtatom...
plakát

A fesztivál a szentendrei kistérségben egyedülálló módon vállalja fel kortárs táncművek bemutatását, a műfaj rajongóinak nagy örömére.

A 2018-ban immár tizenötödik alkalommal megrendezett Kalászi Kortárs Tánctalálkozó szervezője a Duna Táncműhelyhez, s a rendezvény gyökerei is a társulathoz nyúlnak vissza, hiszen a Kós Károly Művelődési Ház / Kalászi Faluház annak indulása óta rendszeresen befogadja kísérleti előadásait, s az évek során egyre erősödő igény mutatkozott arra, hogy a Faluházban más kortárs táncelőadásokat is láthasson a közönség. A Kalászi Kortárs Tánctalálkozó fokozatosan régiós jelentőségre tett szert, hiszen a szentendrei kistérségben egyedülálló módon vállalja fel a kortárs táncművek koncentrált bemutatását, szolgálja ki a modern tánc iránti közönségigényt.

"Mint minden évben, a programválogatás alapját az jelenti, hogy a fesztiválra az elmúlt pár színházi évad kiemelkedő, ugyanakkor vállalt tematikánk szempontjából jelentős produkciókat hívunk meg. Továbbá évek óta erős hangsúlyt fektettünk egyfelől a határontúli együttesek meghívására, másfelől a fiatal alkotók bemutatására, nem utolsósorban pedig a fiatal (gyermek és kamasz) közönség bevonására, mivel hiszünk abban, hogy a tánc értésére és szeretetére való nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni.

A Tánctalálkozó programja
A XV. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó keretében két olyan előadással jelentkezünk, amelyek kifejezetten a fiatalabb korosztályokat célozzák meg: egyrészt a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Szerencsekrajcár c. gyermekelőadásával, másrészt pedig a Káva Kulturális Műhely és a Duna Táncműhely közös DTIE (Dance Theatre in Education) produkciójával.
A Benedek Elek meséje alapján készült Szerencsekrajcár tréfás története eleven, emberi hangon mesél arról a nehéz, de szükséges folyamatról, amely a társadalomba való beilleszkedést, a minden körülmények között való helytállást jelenti. Az előadásba beépülő mondókák, rigmusok, névcsúfolók, gyerekjátékok, szokások egy olyan mesevilágot varázsolnak, amelyben a gyerekek saját magukra ismerhetnek, otthonukra lelnek. Hiszen az örök boldogság megtalálása csak félelmeink legyőzésével lehetséges – emelik ki az alkotók.
A sepsiszentgyörgyi együttes meghívásával azon törekvésünknek is eleget teszünk, hogy a Kalászi kortárs Tánctalálkozó programjában rendszeresen jelenjenek meg határontúli produkciók. Az előadást két alkalommal is láthatja a Szentendrei Kistérség gyerekközönsége. A Káva Kulturális Műhely és a Duna Táncműhely táncszínházi nevelési előadása a hagyomány és innováció témakörét járja körül: az alkotók a két fogalom feszültségéről, egymás mellett / egymás nélkül / egymással örök harcban állásáról a fiatal közönséggel közösen gondolkodnak. A néptánc itt médium, segít a központi kérdés minél érzékletesebb, árnyaltabb, több érzékszervet bekapcsoló vizsgálatához, az identitás kérdéskörének körbejárásához. A táncszínházi nevelési előadást szintén két alkalommal mutatjuk be a fesztivál keretében: a középiskolás korosztályt és a felnőtt korosztályt egyaránt megcélozva.
A fiatal alkotók bemutatásának törekvése vezérli Blaskó Borbálának a Kaposvári Egyetem IV. éves színművész hallgatóival készített Carmina Burana c. vizsgaelőadásának meghívását. „Olyan formát kerestem a közismert kórusmű színpadra alkalmazásakor, melyben a szereplők tanulmányaik esszenciáját tárhatják a nézők elé: mozgásban, hangszeres zenében, éneklésben, kifejezésmódban, színpadi jelenlétben.” (Blaskó Borbála)
A fesztivál kiemelkedő produkcióját jelenti a Feledi Project Psyché c. előadása. A Weöres Sándor műve ihlette táncelőadás egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. Immár hagyománynak tekinthető a Tánctalálkozó keretében megrendezett Kortárs néptánc gála, amellyel lehetőséget kívánunk adni a néptánc és kortárs tánc határmezsgyéjén dolgozó együtteseknek, előadóművészeknek az alkotói találkozásra.
Ugyancsak a rendezvény kezdeteitől élő hagyomány, hogy a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó keretében bemutatjuk a Duna Táncműhely előző évadában debütált legújabb előadását, így a társulat a 2018-as Képíróval képviselteti magát a rendezvényen. Az előadást Szentendrén, rendhagyó helyszínen, a MűvészetMalom tereiben láthatja a közönség.
A fesztivál erős táncprogramját – immár hagyományosan – beszélgetés, koncert és táncfotó-kiállítás egészíti ki."

2018. október 25. csütörtök 
9.00 és 11.00 Háromszék Táncegyüttes: Szerencsekrajcár (gyerekelőadás)
18.00 Káva Kulturális Műhely – Duna Táncműhely: Talpuk alatt (komplex táncszínházi nevelési előadás)
2018. október 26. péntek 
10.00 Káva Kulturális Műhely – Duna Táncműhely: Talpuk alatt (komplex táncszínházi nevelési előadás)
18.30 Dusa Gábor fotókiállításának megnyitója és fesztiválmegnyitó
19.00 Eros a (tánc)művészetben – tánc-talkshow Juhász Zsolttal
beszélgetőtársak: Soma Mamagésa és Lőrincz György, valamint  Spala Korinna és Sztankay Ádám
20.00 Feledi Project: Psyché (táncelőadás)
2018. október 27. szombat 
18.00 Találkozások - Kortárs/néptánc gála (résztvevők: Adonika Táncegyüttes, InSpirál Táncegyüttes, Appelshoffer János és ifj. Csoóri Sándor „Sündi”, Bihari János Táncegyüttes)
19.00 borkóstoló Kézdy Dániel sommelier-vel és Jazz Formers koncert
20.00 Kaposvári Egyetem: Carmina Burana (táncelőadás)
21.00 tűzgyújtás, forralt bor, töksütés
2018. október 28. vasárnap
19.00 Duna Táncműhely: Képíró (táncelőadás)
Helyszínek:
október 25-27: Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár (2011 Budakalász, Szentendrei út 9.)
október 28: MűvészetMalom (2000 Szentendre, Bogdányi út 32.)
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Művészeti Akadémia, Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Ferenczy Múzeumi Centrum, SÍN Kulturális Központ
Bővebb információ és jegyvásárlás itt.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

jelenet

Bemutató a Spirit Színházban január 17-én, Szitás Barbara rendezésében.

jelenet

Január 8-án mutatják be Az utolsó tűzijáték című előadást a Bethlen Téri Színházban, Földes Eszter és Udvaros Dorottya főszereplésével.

Stohl András és Bata Éva

Stohl András és Bata Éva főszereplésével, Alföldi Róbert rendezésében 2019. január 6-án mutatja be Ödön von Horváth nagy klasszikusát, a Kasimir és Karoline-t.