’56 falun – Skanzen október 20-23.

Az ötvenes évek falusi történéseit élő történelmi játék jeleníti meg a Skanzenben a négynapos ünnepi hétvégén.

Sokat tudunk az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről, de vajon ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket? Padlássöprés, agitálás, élelmiszer- és ruhagyűjtés. Korabeli ruhákba öltözött színészek történelmi jeleneteket elevenítenek meg a Skanzenben, amelyek segítségével megidézzük az ötvenes évek hangulatát. Bányászdalokat és munkásindulókat hallhatunk, fekete-fehér filmhíradó számol be a forradalom „legfrissebb” eseményeiről és közben megtapasztalhatjuk a nélkülözéssel teli mindennapokat. Megkóstolhatjuk az ötvenes évek takarékos konyhájának ízeit és kipróbálhatjuk, milyen lehetett gyereknek lenni ezekben az években. Faragunk krumplipuskát, gombfoci-bajnokságot rendezünk, korabeli társasjátékokat próbálhatunk ki, a lányok pedig rongy- és csutkababát készíthetnek. Október 23-i tematikus tárlatvezetéseink azokat a sorsfordító eseményeket mutatják be, amelyeket a kommunista diktatúra a parasztság ellen követett el.

Tudjuk-e, hogyan éltek az ötvenes évek vidéki Magyarországán? Mi határozta meg a falusiak mindennapjait, hogyan zajlott az agitálás a téeszekben, mi volt a padlássöprés, és hogyan fogtak össze vidéken a budapesti forradalmárok megsegítésére? A múzeumban élő történelmi játékokkal, autentikus környezetben szemléltetjük az ötvenes évek és a forradalom időszakának vidéki történéseit.
11.00, 14.00 - Agitálás, téesz
12.00, 15.00 - Padlássöprés
13.00, 16.00 - Élelmiszergyűjtés
Tárlatvezetések (csak október 23-án)
11.30-kor és 14.30-kor tárlatvezetések a II. világháborút követő társadalmi folyamatok mentén a Dél-Dunántúl tájegység kiállításában (találkozás az élő történelmi jeleneteket követően a “Búcsú a parasztságtól" kiállításának helyszínén, a Drávacsehi lakóháznál)