William Shakespeare: Titus Andronicus

Pálfi György állítja színpadra Shakespeare tragédiáját, melynek premierje 2018.november 30-án, pénteken lesz Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban.

Pálfi Györgynek ez lesz az első színházi rendezése Szombathelyen. Az ókori Rómában játszódó történet Shakespeare egyik korai drámái közé tartozik. Ma már valódi erejét nem a véres jelenetek adják, ahogy Shakespeare korában, hanem a történet hátborzongató kiszámíthatatlansága, a kor ábrázolása, melyben bármi megtörténhet.

A római nép hosszú évek óta háborúban áll a gótokkal, hadvezérük Titus Andronicus. Miközben a császár halálát követő belviszályok gyengítik a római birodalmat, Titus a gótokon aratott győzelmei által egyre nagyobb befolyást szerez a döntéshozók szűk körében. A kor, melyben Titus mindent megtesz azért, hogy becsületes, tiszta ember maradjon, veszélyes, kiszámíthatatlan. A hadvezér hiába igyekszik, egész családja végzetes helyzetbe kerül. A Titus által Rómába hozott foglyok, köztük a gót királynő, Tamora, olyan cselszövést eszelnek ki, melyben csak azok maradhatnak pozícióban, akik semmitől sem rettennek vissza, még emberi mivoltuk elvesztésétől sem.

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója elmondta:
„Pálfi György a Taxidermia című filmmel lett ismert és elismert a magyar film- és színházi világban. Utána több filmmel is felhívta magára a figyelmet. Nekem a Szabadesés című filmjében volt szerencsém vele munkában is találkozni. Kevés az a filmrendező, aki a színész munkájában ennyire figyelmes és segítőkész lenne. Amikor megtudtuk, hogy színházi rendezésre is vállalkozik (TRIP Színház, Engedj be), úgy gondoltam, hogy a szombathelyi társulat fogékony arra a világra, mely Pálfi György munkáiban érzékelhető. Különösen érvényes lehet ez Shakespeare Titus Andronicus darabjára, melynek színpadra állítása nagy kihívás a rendezőnek és a Weöres Sándor Színháznak egyaránt.”

Szereplők:
Titus Andronicus - Bajomi Nagy György
Saturninus - Orosz Róbert
Tamora, gót királynő - Gubík Ági
Lavinia, Titus lánya - Gonda Kata
Demetrius, Tamora fia - Jámbor Nándor
Chiron, Tamora fia - Kenderes Csaba
Bassianus, Saturninus öccse - Horváth Ákos
Aaron, Tamora testőrparancsnoka - Antal D. Csaba
Marcus Andronicus, Titus bátyja - Szerémi Zoltán
Lucius, Titus fia - Endrődy Krisztián
Bolond - Kálmánchelyi Zoltán
Dajka - Kiss Mari
Road 1.- Trokán Péter
Road 2.- Avass Attila
Quintus, Titus fia - Balogh János
Martius, Titus fia - Szabó Róbert Endre
Mutious, Titus fia 20-25 - Matusek Attila
Publius és Alarbus - Kelemen Zoltán
ifj. Lucius, Lucius fia, Titus unokája - Ujhelyi Barna
Jelmeztervező: Müller Kata, Díszlettervező: Törőcsik Ambrus
Rendező: Pálfi György

Bemutató: 2018. november 30. 19 óra, Nagyszínpad