Szente Béla: Szárnyad árnyékában - történelmi játék

Ősbemutató január 18-án Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulójára.

Békéscsaba 2018-ban ünnepelte újratelepítésének 300. évfordulóját, melynek alkalmából Szente Béla figyelemfelkeltő, a fiatalokat is érdeklő, a város történelméhez hű darabot írt, amely a Hont vármegyei Csallon, a szegedi prefektúrán és Csabán játszódik.

Csallon be kellett zárni az evangélikus templomot, így nincs egyetlen hely sem a közelben, ahol üdvözülést kaphatna az ott élők lelke. Szárnyra kel a szóbeszéd, miszerint délen, a törökök által otthagyott területeken, hatalmas gazdátlan földek vannak. Ez a Csaba nevű hely, ahol a katolikusok, a reformátusok, az evangélikusok, a magyarok és a tótok békességben megélnek egymás mellett. Hárman úgy döntenek, elindulnak felkutatni az álmok földjét. Azt hazudják a szegedi prefektusnak, hogy taksás jobbágyok és készek adót fizetni, cserébe a déli területekre költöznének. A prefektus nagy nehezen beleegyezik, de kiköti, templomépítésről szó sem lehet, ráadásul a helyi lakosok elköltözéssel fenyegetőznek, nem örülnek a vadidegeneknek. A kedélyek nem csitulnak, „a többiek inkább templomot építenének, mert így istentelennek ítélik létezésüket…”
A történet vége egy mese, mely úgy született, ahogy a betelepültek első gyermeke, rablómadárral, s újjászülető szerelemmel, háromszáz éves legendával…
A társulat színe-java színre lép, a Balassi Táncegyüttes táncosai is bekapcsolódnak az előadásba. A néphagyományok és zenék hitelességéért ifj. Mlinár Pál koreográfus és Rázga Áron zenei vezető felel. A különböző helyszíneket érzékeltető díszletet és a népcsoportokra jellemző korabeli jelmezeket Juhász Katalin tervezte. (Seregi Zoltán igazgató)

Bemutató 2019. január 18. 19:00
Szente Béla: Szárnyad árnyékában - történelmi játék
Szereplők: Tege Antal, Koleszár Bazil Péter, Gerner Csaba, Csomós Lajos, Hodu József, Balázs Csongor, Tomanek Gábor, Józsa Bence szh., Gulyás Attila, Hrubák Axel szh., Jancsik Ferenc, Korom Gábor, Biró Gyula, Berta János, Szabó Zoltán, Lévai Attila, Dina Norbert szh., Mlinár Péter, Földesi Ágnes Villő, Fehér Tímea, Kovács Edit, Nagy Erika, Komáromi Anett, Lakatos Viktória, Nagy Laura Liza, Nagy Patrik, valamint: Árdeleán László, Dudás Fanni szh., Ivanics Alexandra szh.,  Sánta Dzsenifer szh., Kőrösi Berta.
Táncosok: Balassi Táncegyüttes tagjai: Bartyik Tímea, Bokor Zoltán, Gaál Petra,  Gáspár Bendegúz, Kolarovszki Dóra, Mlinár Péter, Mlinár Zsuzsa,  ifj. Mlinár Pál
Zenészek: Bene Gábor, Lovas Gábor, Rácz Gyula, Rázga Áron, Schäfer Szilveszter
Díszlet-jelmeztervező: Juhász Katalin, Zenei vezető: Rázga Áron
Koreográfus: ifj. Mlinár Pál
Rendező: Seregi Zoltán