Takemitsu - Mendelssohn - Sibelius - Debussy

Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi bérletes koncertsorozatának első műsora január 17-én.

Program:
Takemitsu: Visions
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny
Sibelius: A tengeri nimfák
Debussy: A tenger
Közreműködik Pusker Júlia – hegedű
Vezényel Ricardo Casero

Az Óbudai Danubia Zenekar 2019-ben is tovább építi egyedien igényes, sok huszadik századi és kortárs művet felvonultató repertoárját. Olyan szerzők és művek is terítékre kerülnek, akiknek népszerűsége világszerte emelkedőben van, itthon azonban eddig valamiért háttérbe szorultak. Így például Toru Takemitsu, a japán zeneművészet legtöbbre értékelt alkotója, Thomas Adés, a fiatal brit zseni, vagy Sofia Gubaydulina, az ezoterikus orosz látnok remekműveit is bemutatja az együttes tavaszi zeneakadémiai sorozatában. Ez is része annak a missziónak, amivel a zenét - és minél több fajta kiváló zenét - közel akarja vinni a zenekar a magyar közönség szívéhez. Ennek a missziónak továbbra is kulcs eleme az ifjúsági projekt, amelynek során több tucat koncertet ad a Danubia budapesti általános iskolák tornatermeiben, illetve a Kalandra fül! című családi matinésorozat a BMC-ben, amely az egész családnak szóló, innovatív mini-koncertek során vezet be a klasszikus zene nem is olyan átláthatatlan világába.

Első alkalommal vezényli a Danubiát Roberto Casero spanyol karmester, aki Mendelssohn népszerű hegedűversenye mellett Sibelius és Takemitsu kevésbé ismert műveit fogja dirigálni. A Mendelssohn mű szólistája visszatérő vendég az együttesnél: Pusker Júliát pár éve Bartók korai hegedűversenyében ismerhette meg a Danubia Zenekar közönsége.

Pusker Júlia 5 évesen kezdett hegedülni. 2005-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatán Kokas Katalin, 2006-tól Kertész István növendéke. 2011-től a londoni Royal Academy of Music hallgatója volt.
Ricardo Casero a spanyol Aragóniai Királyi Nagyzenekar (Orquesta Reino de Aragón) zenei és művészeti igazgatója, ahol olyan szólistákkal dolgozik, mint Maxim Vengerov, Sarah Chang, and Natalia Gutma. Casero karmesteri karrierjét a spanyol Valencia városában működő Művészetek Palotájának (Palau de les Arts) segédkarmestereként olyan nagy művészek társaságában lendítette előre, mint Zubin Mehta, Lorin Maazel, Riccardo Chailly és Valerij.