2019. március 25-én megkezdődött a Friss Hús filmfesztivál

Megkezdődött a Toldi moziban a nagy várakozással övezett 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, ahol a vetítések mellett szakmai programok is várják az érdeklődőket.

Hétfő délelőtt a filmes Job Marketen találkozhattak a filmszakma szereplői, délután pedig megkezdődtek a filmvetítések: 15.00-kor kezdődött a nyugdíjas nézőink számára összeállított program, utána, 17.00-től a tavalyi fesztivál díjazott filmjeinek vetítése, 19.00-kor pedig megkezdődik a magyar verseny az I., versenyblokk vetítésével. A vetítéssorozat mai programját az LMBTQ-filmekből összeállított válogatás, a Friss Hús #Queer zárja. Kedden diákvetítés várja az érdeklődőket, bemutatkozik a II. magyar versenyblokk, új francia animációkat nézhetnek az érdeklődők, illetve megkezdődik a CEU-n az elsőfilmes projektek fóruma, a Budapest Debut Film Forum (BDFF) is.

Szakmai program: Job Market

A Friss Hús filmfesztivál Job Marketjén jelentős filmszakmai szereplők és a munkerőpiacra belépni készülő pályakezdők találkozhattak, hogy megismerjék a piaci helyzetet és megteremtsék a hosszú távú együttműködés lehetőségét.

A délelőtti kerekasztal-beszélgetésen a következő filmszakmai szereplők vettek részt: Lányi Eszter, a Filmalap képzési és innovációs igazgatója, Orosz Ildikó pályaválasztási tanácsadó és gyártásvezető, Tóth Judit rendezőasszisztens és Lukács Péter Benjámin hangmérnök, akik bemutatták a filmipart, illetve a filmes szakmákat a résztvevőknek. Az eseményen emellett bemutatkozási lehetőséget kaptak felsőoktatási és képzési intézmények, az ELTE, METU, MOME, SZFE és a Filmesgyakornok.hu programja is.

A nézőtér középiskolásokkal, egyetemistákkal és filmes pályakezdőkkel telt meg, akik a beszélgetést követően kérdéseiket is feltették. A jelenlévők között tartalmas párbeszéd alakult ki, és az esemény végeztével minden résztvevő egyetértett abban, hogy a beszélgetést folytatni kell.

A hétfőn bemutatkozó I. magyar versenyblokk filmjei:

Akartam csinálni egy filmet a fájdalomról (Rendező: Richolm Orsolya) 2’

A naprendszer legkisebb bolygója (Rendező: Ladányi Jancsó Jakob) 11’

Our House (Rendező: Balogh Fábián) 10’

Rozgonyiné (Rendező: Szeleczki Rozália) 22’

Szokásjog (Rendező: Füzes Dániel) 34’

Kedden délelőtt diákvetítés lesz 11.00-től, majd az I. magyar versenyblokk ismétlése után 19.00-kor megkezdődik a II. magyar versenyblokk vetítése, este pedig a Cake & Co. elnevezésű, új francia animációkat bemutató válogatás zárja az estét (21.00-től).

A kedden bemutatkozó II. magyar versenyblokk filmjei:

Fel az úton, aztán jobbra (Rendező: Sipos Bence) 23’

Jacques ámokfutása (Rendező: Horesnyi Máté) 8’

Két csík (Rendező: Dudás Balázs) 32’

Lidérc úr (Rendező: Tóth Luca) 19’

Részletes információ a vetítésekről, ismétlésekről a fesztivál weboldalán érhető el.

A fesztivál folyamatosan frissülő Facebook-oldala: Friss Hús Facebook