Visszaszámlálás 2019 - az űrhajózás napja a Csodák Palotájában

2019 áprilisában az űrhajózás napja kerül megszervezésre Visszaszámlálás 2019 néven.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatásért Felelős Főosztályával közösen szervezett témanapon interaktív állomások, izgalmas előadások, rendhagyó tárlatok várják az általános és középiskolásokat.

1961. április 12-én a Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a világ első embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Gagarin repülő őrnaggyal. Erre emlékezik az űrhajózás napja világszerte, s ezt a jeles napot ragadja meg a Csodák Palotája arra, hogy a diákokhoz közelebb hozza ezt a varázslatos kutatási területet.

A Csodák Palotája kiemelt figyelmet helyez a gyerekek pályaorientációban való segítség nyújtásra: Témanapok keretében szakmai partnerekkel való együttműködésben egy-egy, korunkat és jövőnket meghatározó területet mutat be, ezzel segítve a gyerekek eligazodását a jövő lehetőségeit és szakmáit illetően.

2019. április 12. Visszaszámlálás 2019. az űrhajózás napja a Csodák Palotájában.

A Csodák Palotája 5000 m2-es játékterében szakmai partnerek standjainál az űrkutatás legizgalmasabb területeit, legérdekesebb kérdéseit lehet gorcső alá venni. A diákokat 10 állomás várja, ahol például megismerhetik a magyar űrkutatás történetét, kutatási eredményeit, az űridőjárási kutatásokat és azok felhasználási területeit, olyan kérdésre kaphatnak választ, mint hogy hogyan mérhető az űrhajósok érő sugárzás dózisa, hogyan tesztelhetők az űreszközök, hogy kibírják e a felbocsájtás körülményeit, találkozhatnak a HunSat teammel, akik bemutatják kisműholdjukat, és  részt vehetnek a kreatív foglalkozásokon, Mit csinálsz, ha egy idegen bolygón vagy? címmel.

Az állomásokon az alábbi kiállítókkal lehet találkozni:

Külgazdasági és Külügyminisztérium – Űrkutatásért Felelős Főosztálya, ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék- Űrkutató Csoport, MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, MTA Energiatudományi Kutatóközpont, BME Egyetemi Kozmosz Kör és HunSat Team, Delle Egyesület –, Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), MedSoftOrg Kft., C3S LLC., Magyar Asztrofotósok Egyesülete

A Csodák Palotája Galaxis és Öveges termében egész délelőtt előadások hallgathatók meg a bejelentkezett osztályok számára.

Az alábbi 7 előadás meghallgatására van lehetősége a gyerekeknek:

Burokban született emberiség, A légkör megfigyelése műholdakról, Masat-1-től a hazai műholdflottáig, A szférák zenéjétől az űridőjárásig — avagy hogyan kerülnek Trabantok a világűrbe?, Űrkutatási aktualitások egy fejlesztőmérnök szemével, Űrtechnológia egy kólás dobozban, Új lehetőségek a földmegfigyelésben – információ-kivonás a Copernicus /ESA űrfelvételekből

A program a Csodák Palotájába megváltott kedvezményes diák napijeggyel látogatható, mely magában foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is. Iskolai csoportok itt tudnak az általuk választott előadásokra bejelentkezni. 

Az eseményről bővebb információk itt érhetők el.