VinAgora Nemzetközi Borverseny – debütált az új, egyedülálló elektronikus bírálati rendszer

A VinAgora jubileumi, 20. évjárata rekordszámú mintát és kimagasló színvonalat hozott.

5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem, 6 Champion díj, 4 különdíj a legjobb külföldi boroknak, 10 legjobb magyar fajtabor díj, 3 Prix VINOFED (a Nemzetközi Bor- és Párlatverseny Világszövetség díja), 3 termelői különdíj (a legeredményesebb családi pincészetnek, a legeredményesebb fiatal borásznak és a VinAgora felfedezettjének)

A Budapesten megrendezett borversenyre 643 nevezés érkezett 17 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Grúzia, Luxembourg, USA és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az 50 fős nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a verseny három napja alatt. A kiélezett versenyt jól tükrözi, hogy a bírák pontozása után a benevezett borok több mint 60%-a érte el az ezüstérmes ponthatárt (84 pontot). Az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szigorú szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a minták 30%-a részesülhet éremben. Az ennek megfelelően módosított ponthatárok alapján végül 5 nagyarany-, 83 arany-, 111 ezüstérem és 26 különdíj született.

A VinAgora jubileumi megrendezése alkalmából bemutatkozott a borverseny vadonatúj borbíráló szoftvere, a WineCompass. Hazánk egyetlen nemzetközi borversenye mindig élen járt a technikai fejlesztésekben, hiszen tizenöt évvel ezelőtt, Európában az elsők között tért át a hagyományos, „papíros” bírálatról elektronikus értékelési rendszerre. A program teljesen web alapú, így bármilyen okoseszközről használható, akár mobiltelefonról is. Különlegessége még, hogy ún. komplex bírálati rendszer, vagyis a megszokott száz pontos értékelésen túl két további modult is tartalmaz, amely lehetőséget ad a bírálóknak arra, hogy ne csak egyetlen pontszámmal jellemezzék a bort, hanem sokkal összetettebb módon, a fogyasztóknak és a termelőknek is hasznos információkat szolgáltatva.

Az egyik ilyen modul a bor struktúráját és egyensúlyát hivatott számszerűsíteni, ahol a borbírák látványos pókháló-diagramon jelölik meg a kóstolt minta olyan paramétereinek erősségét, mint a savérzet, az édességérzet, a tannin, vagy az új fahordós érlelés. A másik modul pedig egy kényelmes lehetőség a bor szöveges leírására: a zsűri tagjainak egyszerűen csak ki kell választani a bírált tételt leginkább jellemző szavakat, tematikus, logikusan felépített csoportokból. Itt van mód többek között a bor érlelhetőségének megítélésére, az általános benyomások kifejezésére, vagy indokolt esetben a borhibák és borbetegségek megjelölésére.

A szervezők távlati célja, hogy egyre több magyar és külföldi borverseny is a WineCompass-t használja, amelyre az egyszerű telepíthetőség, a felhasználóbarát kialakítás és a testreszabhatóság miatt minden esély megvan. A profi felhasználói célcsoport mellett tervezik a borfogyasztók megszólítását is, egy „hétköznapi” borértékelő felület kialakításával.

A részletes eredménylista megtalálható a VinAgora weboldalán