Így lesz egészségesen tiszta az otthonod

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, de a vegyszeres tisztítószerekkel való takarítás károsabb lehet, mint a dohányzás.

Nem csak a tüdőkapacitást csökkenti, de akár a tüdő korai elöregedését is okozhatja, főleg a nőknél – állapította meg egy több, mint 20 éven át tartó norvég kutatás. Márpedig melyik háziasszony ne érezné, itt a tavasz, szóval elkerülhetetlen egy kiadós nagytakarítás. Természetesen a gyakorlott hölgyek rutinból oldják meg a családi fészek ragyogóvá tételét, mégsem mindegy, hogy hogyan kezdjünk hozzá és mikre fontos odafigyelni. Ráadásul az sem mindegy milyen szereket használunk, hiszen napjainkban egyre többen allergiások valamire. De védeni szeretnénk a mérgezés lehetőségétől gyermekeinket és a házikedvenceinket is. Ezekre a jelenthet megoldást egy magyar gyártású termékcsalád, amelynek fő jellemzője a környezettudatosság. A tisztítószerekben megtalálható szuperkoncentrátum alapvetően növényi hatóanyagokat tartalmaz, A Cleanne Crystal cleannek köszönhetően takarításkor biztosan nem csak nem kerül káros vegyszer az otthonunkba, de elfelejtheti mindenki az erős szagokat, kipárolgásokat, de még a takarításkor "kötelezően" hasznát gumikesztyűt is.

Oberling Léna életviteli tanácsadó az alábbi tippeket adja a háziasszonyoknak:

Ahhoz, hogy gyorsan és eredményesen tudd a nagytakarítást elvégezni, írd össze a teendőket. Tervezd meg, hogy egyben vagy részekre, napokra bontva akarod elvégezni ezt a nagyobb volumenű feladatot. Mindegyik feladat mellé írd oda, hogy kb. mennyi időt szánsz rá. Nem mindegy, hogy egy nappali takarítása napokig eltart, vagy egy délelőtt alatt kész vagy vele. Persze ahhoz, hogy a megtervezett időt be is tudd tartani, az szükséges, hogy csak arra a feladatra koncentrálj.

Ha nagytakarítás a feladat, akkor felejtsd el a szelektálást és a rendszerezést.

Sokan abba a hibába esnek, hogy egy kalap alá veszik a szelektálást a nagytakarítással, és mindkét feladatot egy időben akarják elvégezni. Ez súlyos hiba, mert a két dolgot mindig külön kell kezelni. Mind a szelektálás, mind a nagytakarítás nagyon nagy feladat, és ezért időigényes is. Szelektálni akkor kell, amikor nyugodtabb időszakunk van, és természetesen akkor, amikor nem takarítást terveztünk be.

Takarításnál mindig fontos, hogy milyen eszközöket és takarítószereket használunk.

A jól megválasztott eszközök és takarítószerek nem csak megkönnyítik számunkra ezt a házimunkát, hanem az elvégzéséhez szükséges időt is lényegesen lecsökkentik. Mindig figyelj a takarítóeszközöknél is arra, hogy minőségi eszköz legyen, ami sok éven át segíti a munkádat. Mindenképp csak olyan tisztítószerrel takarítsunk, ami káros vegyianyag mentes, természetes anyagokat tartalmaz, szagtalan, és mint a környezetre, mint az egészségünkre ártalmatlan. A sósavat, hypót és társait felejtsük el. Mert egy ablaktalan fürdőszobában, ahol még az ajtót is be kell csukni takarításkor, mert a gyermekünk otthon van, ott ezekkel a szerekkel a takarítás kínszenvedés, és akkor még a belélegzett káros anyagokat nem is említettem meg.

A tavaszi nagytakarításhoz - mint például az ablakpucolás- sok háziasszony nehezen kezd hozzá, mert a képzeletében egy nagyon fáradtságos és soha véget nem érő munkafolyamat jelenik meg.

„Érdemes körülnézni a magyar piacon és olyan tisztítószert választani, ami nem tartalmaz alkoholt, környezetbarát hatóanyagokat tartalmaz, mégis hatékonyan és legfőképp gyors takarítást tesz lehetővé, ezzel időt és rengeteg energiát spórolunk meg” - mondja Galovtsik Lilla a Cleanne Crystal clean ügyvezető igazgatója.