Az első bástya – pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen

Régészeti kiállítás a budai Várnegyedben - Táncsics Mihály utca 9. és Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum.

A Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum együttműködésével rendezett időszaki kiállításon bejárhatjuk a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt található, Magyarországon egyedülálló erődítmény, az Erdélyi bástya feltárt helyszínét. A Lőportárban kialakított kiállítótérben és a Vármúzeumban a feltárás során előkerült tárgyi leletek tekinthetők meg.

2019. május 24-én a Várkapitányság Nonprofit Zrt. a Budai Vár egy újabb, értékes régészeti értékeket rejtő és páratlan panorámát nyújtó területét nyitotta meg a nagyközönség számára. A Táncsics Mihály utca 9. szám alatt található ingatlan kertjében egy régészeti sétány vezet végig az Erdélyi bástya területén, ahol a Budai Vár több periódusban kialakított védelmi rendszerének egyik legjelentősebb, legjobb állapotban megmaradt, több méter magas felmenő falakkal rendelkező részlete került napvilágra.

Fodor Gergely, a budai várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Táncsics utcai helyszín megnyitóján elmondta, hogy a kiállítás egyik legfőbb célja az élményszerű ismeretszerzés támogatása. Mint mondta, a Várkapitányság olyan épületek, közösségi és kulturális terek létrehozásán dolgozik a Budai Várban, „ahol mindannyian otthon érezhetjük magunkat, ahol barátaink vagy családunk körében élmény teli időt tölthetünk el, ahol inspiráló környezetben gazdagodhatunk tudásunkban és nemzeti identitásunkban egyaránt.”

A Táncsics utcai ásatási helyszín bemutatja, hogy milyen szerepet töltött be az Erdélyi bástya a magyarországi várvédelem során. Az egykori Erdélyi bástya falait testközelből szemlélhetik meg az érdeklődők, a Lőportárban található tárlaton pedig a kulisszák mögé tekintve élhetik át, mit is jelenthetett több száz évvel ezelőtt a kor hadászati kihívásainak eleget tenni. A gyerekeket kültéri és beltéri animációs foglalkozások vezetik be a régészet rejtelmeibe, a felhőtlen kikapcsolódást pedig pihenőhelyek, ajándékbolt és gasztro sarok biztosítják.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában rendezett kiállítás fókuszában az 1962-ben Zolnay László régész vezette ásatás legszebb darabjai, és a 2018-ban előkerült leletanyag állnak. A látogatók megismerkedhetnek az arany-és ezüstpénzekből álló, két kincslelettel és a korabeli élet legkülönbözőbb használati tárgyaival. Az ásatások során előkerült fegyverek, a teljesen épségben maradt lakatok, pipák, porcelánok közelebb visznek minket az akkor élt emberek mindennapjaihoz.

A kiállítás látványos darabja a szinte teljesen ép felvonóhidas kapu, melyet az összes tartozékával (bronz csiga, kapupántok, reteszek, nagyméretű lakat és perselykő) együtt sikerült megmenteni. A játékos kedvű látogatók ki is próbálhatják működését a kapu makettjén. A tárlat anyagát tovább színesítik a helyszínt bemutató drónfelvételek és 3D-s rekonstrukciós rajzok.

A tárlatokat mindkét helyszínen múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik, ahová az iskolai csoportok előzetes bejelentkezést követően érkezhetnek. A foglalkozások során a gyerekek izgalmas helyszíneken tanulhatnak a XVI. századi Magyarország mindennapjairól, és játékos formában nyerhetnek bepillantást a régészek munkájába.

Az első bástya ásatási helyszíne : 1014 Budapest Táncsics Mihály utca 9.

Szakmai vezető: Bálint Éva

Operatív vezető: Barnóczki Zsuzsa

Művészeti vezető: Dr. Várkonyi Gábor

Tudományos közreműködők: Dr. B. Szabó János történész, Dr. Végh András régész, Terei György régész, Molnárné Aczél Eszter Krisztina művészettörténész, Berhidai Magdolna múzeumpedagógus

BTM Vármúzeum : 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Kurátorok: Dr. Sudár Balázs és Terei György

Tudományos közreműködők: Dr. B. Szabó János történész, Dr. Végh András régész

Megtekinthető 2019. október 31-ig.

További információ itt.