Kondor Béla - Az utolsó ikonfestő című időszaki kiállítás Tihanyban

Június 16-án (vasárnap) 15 órától Prof. Dr. Bagdy Emőke tart rendhagyó tárlatvezetést.

Kondor Béla korának egyik legnagyobb magyar festőművésze, aki teljesen egyedi módon alkotta újra az ikonográfia fogalmát. A kiállítás helyszíne, Tihany adott otthont 1973-ban Kondor Béla (1931-1972) festő- és grafikusművész első posztumusz kiállításának, melyet hagyatékából rendeztek, így adekvát színhelye a róla való megemlékezésnek és a munkássága előtti tisztelgésnek. A művészetét elemző írásokban hamar megjelent az „utolsó ikonfestő” titulus, mely egyszerre utal életművének ikonos korszakára, világképének univerzális jellegére és a művészet iránti szerzetesi alázatára. A kiállítás anyaga részben ebből az ikonosnak nevezett korszakából válogat, részben pedig kitágítja a meghatározást a szerkezetet, konstrukciót előtérbe helyező művekkel.

Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, számos elismert tanulmány és kiadvány írója, sikeres rendezvények előadója. Jelent már meg könyve a relaxációs technikákról és a stresszkezelésről, arról, hogy miként élhetünk boldogabb életet, de mindezek mellett a művészetpszichológia rejtelmeibe is bevezet minket, Pszichológiai rejtelmek a művészetekben és életünkben című könyvében, amit ő maga a szerelemgyerekének nevez a könyv összefoglalójában:

"Ez a könyv a szerelemgyerekem. Az írások nagy része szakmai feladataimtól és magánéleti szabadidőmből ellopott titkos órákban született. Darabokban, részekben, át meg átírt egységekként eredetileg a magam kedvére írtam. Még azok is így készültek, amelyekről tudtam, hogy egyszer majd közzéadom. Leglassabban azokat írtam, amelyeket legjobban szerettem, nehezen tudtam elengedni, nem sikerült befejezni őket. A hivatás és a hobbi szeretetének ötvözése ez a könyv. Minden betűje pszichológia, de a tárgy különlegessége, a szimbólumvilág sokjelentésű rejtjelessége megengedi, hogy a képek, szóképek, metaforák, hasonlatok analógiás szerkesztésű pszichologikai világában időzzek, ahol a gondolatok az érzékszervi nyelv kifejezési útjain imaginációkban, képi vagy hangcsatornán nyernek kifejezési utat (festészet, képzőművészet, zene), és egyszerre szólnak valamennyi nyelven, ahogy Pilinszky János állította. Költészet, képzőművészet, testszimbolika, lelki gyógyítás, médiapszichológia: csupán néhány téma, amiről e különleges kiadvány szól, hiszen afféle összegző-elemző írások gyűjteményéről van szó: József Attila Rorschach elemzése megfér Kondor Béla vagy Bálint Endre képeinek vizsgálata mellett. Érzékszerveink pszichológiai rejtelme pedig a személyiség tükre, testünk szimbólumai pedig több mint árulkodók." 

A tárlatvezetésre ezen a címen lehet regisztrálni.

A hely korlátozott befogadóképessége miatt maximum 40 főnek tudnak belépést biztosítani.

Jegyvásárlás a Kogart Galériában (Tihany, Kossuth u. 10.) személyesen lehetséges, a jegy ára 2500 forint.