Elindult a Müpa kritikaíró pályázatának közönségszavazása

A zsűri által kiválasztott 10 legjobb szövegre a Müpa online felületén július 7-ig szavazhat a nagyközönség.

A Müpa a 2018/2019-es évadban immáron harmadjára hirdette meg a Karc kritikaíró pályázatot, hogy lehetőséget nyújtson azoknak a tehetséges fiataloknak, akik szeretnék megmérettetni magukat a kritika műfajában.

A Karc pályázat keretében a Müpa saját rendezésű programjairól várt olyan kritikai beszámolókat, amelyekben indoklással alátámasztott, független vélemény olvasható, és amelyek írója törekszik a közérthetőségre és olvasmányosságra, ugyanakkor stílusa egyedi. A kritikaíró pályázatra minden 18 évnél idősebb, de 31. életévét be nem töltött fiatal pályázhatott, idén nemcsak felsőoktatási hallgatók, hanem minden érdeklődő jelentkezését is várta az intézmény. A műfajilag színes listán egyaránt szerepeltek komolyzenei, jazz-, könnyűzenei és világzenei koncertek, valamint újcirkusz-előadások. A műfaji sokszínűség jellemezte a TOP 10-be bejutott szövegeket is, hiszen a legjobb tíz kritika között szerepel táncelőadásról, jazzkoncertről, operaelőadásról, klasszikus zenei estről, és újcirkusz-produkcióról szóló írásmű is. Ez utóbbi műfaj kritikusai idén különösen sikeresnek bizonyultak, három újcirkusz-kritika is bekerült a legjobbak közé, de a jazz és könnyűzene határán egyensúlyozó GoGo Penguin koncertjéről is két shortlistes szöveg született.

A kritikaíró pályázat tétje nem kisebb, mint 100 000 forintnyi Müpa-utalvány, megjelenés a Müpa Magazinban, valamint egy koncertlátogatással egybekötött utazás az Európai Koncerttermek Szövetségének (ECHO) egyik tagintézményébe. A második helyezett 100 000, a harmadik legjobb szöveg szerzője pedig 75 000 forintnak megfelelő utalvánnyal gazdagodik.

A rövid listára került szövegeket szakmai zsűri bírálta el, melynek tagjai Radnóti Sándor esztéta, Bóka Gábor, az Opera-világ újságírója, Dömötör Endre, popzenei szakíró, Mörk Leonóra, az ELLE Magazin vezető szerkesztője, Weyer Balázs, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás programigazgatója, valamint Zipernovszky Kornél, újságíró voltak. A 2018/2019-es évad különlegességét az adta, hogy a pályázat 2019 januárjában szimpóziummal indult, ahol a zsűri tagjai egész napos előadássorozat keretében vezették be az érdeklődőket a kritikaírás rejtelmeibe.

A zsűri szakmai díjai mellett minden évben közönségdíjat is átadnak a Müpa weboldalán leadott szavazatok alapján. A legtöbb szavazatot kapott szöveg szerzője 100 000 Ft értékű Müpa-utalvány boldog tulajdonosa lesz. A döntős kritikákat a Müpa Karc aloldalán olvashatja a közönség, és ugyanitt adhatják le voksukat július 7-ig. Az ünnepélyes díjátadóra július 8-án kerül sor.

A kritikák és a szavazófelület itt érhetőek el.