KÉTSZER TÖBB ESET, GYANÚSÍTOTT ÉS SÁRM

Vasárnapi Murdoch-sorozatmaraton az Epic Draman.

Megunhatatlan! Több mint 10 éve már, hogy Maureen Jennings Detective Murdoch-regényeinek szereplői életre keltek, és azóta is világszerte sok millió ember nézi az eddig 13 évadot felvillantó sorozatot. Hazánkban az Epic Drama hamarosan az 5. évadba kezd, de előtte még maratoni vetítésben mutatja Murdoch rejtélyeinek 4. évadát.

A sármos krimihős, William Murdoch az 1890-es évek Torontójában nyomoz. Olyan újításokat vezet be, amelyek akkor radikálisnak számítottak: ujjlenyomat-azonosítást, megfigyelést és közvetett nyomok vizsgálatát. Ezeket igazságügyi és orvostani módszerekkel vegyíti, majd csavaros észjárása mentén igen pontos következtetésekkel jut el a megoldásig. A törvényszéki eljárások során nem csupán a kétkedőket kell meggyőznie, de jócskán számíthat haragosokra is. Őt mindeközben csak egy dolog érdekli: felgöngyölíteni a város legádázabb gyilkosságait. Ebben egy patológusnő és egy közrendőr is aktívan segíti

Az angol-kanadai krimisorozat az elmúlt 10 évben sok tucat nemzetközi filmes elismerést bezsebelt, Kanadától Szöulon és Vancouveren át a Monte-Carlo Filmfesztiválig. Túl azon, hogy a 21. századi nézőt ámulatba ejtik Murdoch korabeli technológiai felfedezései, a siker további összetevője lehet, hogy többízben foglalkozik fajsúlyos társadalmi kérdésekkel, mint például a diszkriminációval, a vallási hovatartozással és olyan nőjogi felvetésekkel is, mint a választójog vagy az abortusz. Természetesen a közkedveltséghez hozzáadódhat még az a fűszerezés is, amikor valós, széles körben ismert személyek (pl. H. G. Wells, Henry Ford vagy Conan Doyle – aki történetesen Sherlock Holmest álmodta meg anno) tűnnek fel a jelenetekben.

A történeteket az Epic Drama csatorna folyamatosan adja, az augusztus elején rajtoló 5. évad előtt, júl. 21. és 28-án, vasárnap napközben pedig még egyben újranézhető a nemrégiben debütált 4. évad – kétszer több esettel, kétszer több gyanúsítottal és a közel kétszáz epizódot leforgató, duplán sármos Yannick Bissonnal.