Átadták a METU ART Diploma díjait

A METU legjobb mesterszakosai elismerést vehettek át az egyetem Diplomaátadó Ünnepségén.

2019. augusztus 23-án került sor a Budapesti Metropolitan Egyetemen 2019-ben végzettek ünnepélyes diplomaátadójára a Stefánia Palotában. Az eseményen a frissen megszerzett diplomák mellett, immáron negyedik alkalommal az ART Diploma díjazottjai is átvették elismerésüket. A Budapesti Metropolitan Egyetem 2016-ban a művészeti mesterképzéseken diplomázó, legjobb eredményt elért hallgatók tanulmányi, szakmai, közösségi munkája elismerésére ART Diploma díjat alapított. Az ART diploma díj odaítélésénél fontos szempont a hallgató szakmai teljesítménye az oktatásban, és részvétele a különböző külső szakmai pályázatokon, fórumokon, mellyel az egyetem jó hírnevét erősíti. A díj odaítéléséről szakmai javaslatra a rektor és a Művészeti és Kreatívipari Kar dékánja döntött.

A METU Art Diploma 2019-es díjazottjai: Mészáros Lúcia (Divat- és textiltervezés mesterszak), Menyhért-Mezei Flóra (Építőművész mesterszak), Pancsa Emese (Formatervező művész mesterszak).

2019. évi METU Art Diploma díjazottakról bővebben:

Mészáros Lúcia

Lúcia a METU Kézműves tárgykultúra alapszaka után Divat- és textiltervezés mesterszakon diplomázott. 2018-19-es az egyetem Divat Nagyköveteként számtalan nyíltnapon, workshopon adott elő. Munkáival bemutatkozott a METU DIVATSHOW-n a Francia Intézetben, a 2107-es pozsonyi Fashion Live-on. Részt vett a Marie Claire Fashion Days 2016-os, 2017-es és 2018-as eseményén is a Várkert Bazárban.

A PS Magazin Jól áll Neked a tolerancia! divattervező pályázatán, a Gombold újra!-n és a Hellodesign Talent Award-on is döntős volt. Alapszakos és most mesterszakos diplomakollekciója is szerepelt a hazai Marie Claire és Glamour magazinban, de számos nemzetközi divatanyagban is viszont láthatóak ruhadarabjai. Kiállított Velencében, Pécsett, Bauhaus inspirálta munkái is szerepeltek több helyen, a Nemzeti Galériában, a LUMU-ban. Öltözékei helyet kaptak a METU LOOK fashion edition kifutóján is, bekerült a Forbes „30 legsikeresebb 30 alatti” listájára is.

Diplomakollekciójának fő gondolata az értékmegőrzés és újragondolás. A kollekciót nem az aktuális divatirányzatoknak feleltette meg, hanem egy klasszikus, modern jegyekkel ellátott munkát szeretett volna kiadni a kezéből. Olyan értelemben klasszikus, hogy hosszabb időn át értékes maradhasson, és a modern, újító részletektől váljon érdekessé. Inspirációja a nagy múltú Windsor-ház, amely szép példája az értékmegőrzésnek és a folyamatos megújulásnak.

Menyhért-Mezei Flóra

Flóra a METU Környezetkultúra alapszakának elvégzése után idén az Építőművész mesterszakon végzett.

Kiemelkedő művészeti tevékenységével és kimagasló teljesítményével kiváló eredményt ért el mind a belsőépítészet, mind az építészeti feladatok során. Diplomamunkájában keveredik az építészeti gondolkodás- és előadásmód a belsőépítészeti eszközök megformálásával. Az építészeti workshopok, versenyek mellett célja, minél szélesebb, sokoldalúbb szakmai tapasztalat és tudás megszerzése. Diplomamunkája látható volt a FUGA Budapesti Építészeti Központ Az építészeti tervrajz is műalkotás című tárlaton, Lovasközpont terve Pécsett az NKA25 -Támogatott művek az iparművészetben című kiállításon, a nemzetközi Four& four architecture competition különdíjasa.

Diplomamunkájában egy árvízveszélyes területtel foglalkozott: az érdi régi téglagyár környékével és a Beliczay-szigettel. Kirándulni vágyóknak tervezett egy olyan területet, ami a helyszín adottságaira reflektál. Egy kijelölt útvonalon keresztül különböző történeteket mesél el a látogatóknak, felhasználva ebben a gyönyörű geomorfológiai környezetben talált beton objektumokat. A terület bizonyos részei a Duna árterületét képezik, amire különböző építészeti gesztusokkal reagál. Terve több részből tevődik össze: a téglagyári szárító beton csontvázából táborközpontot, a Duna parton talált beton rakodó tömbjén révészlakot merengővel, a Beliczay- sziget árvízveszélyes területén pedig, az azt behálózó turista utakat kiegészítve egy felső utat hozott létre, ami áradáskor is járható, az út végén egy periszkóppal ellátott kilátóval. A terület száraz részén pedig játékosan vesszőből font bivalyokat szórt el. Tervében végig jelen van a kettősség: az adott, rideg ipari jellegű dolog, amire egy finomabb, melegebb lakhatóbb teret hoz létre.

Pancsa Emese

Emese Környezetkultúra alapszakon végzett 2017-ben, idén Formatervező művész mesterszakon diplomázott. A 2017/2018-as tanév Design nagyköveteként nemcsak nyílt napokon, az Educatio kiállításon, hanem számtalan szakmai eseményen is képviselte a METU-t. Alapszakosként elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség Harsányi István Díját , nagykövetei teendők mellett előadója volt az első TEDxMETU-nak is, ahol a TEMPO elnevezésű projektjét mutatta be a közönségnek. A 2017-es OMDK-n a TEMPO elnyerte az Építőművészet és Design tagozat 1. díját, illetve Rektori különdíjban is részesült. Az idei kaposvári versenyen két projektjével is indult, ebből a püree a Design tagozat 1. díját hozta számára, valamint novemberben átveheti a Pro Arte aranyérmet is.

A diplomamunkája, a Compocity egy komposztálási rendszer, amelynek része egy olyan okos kuka, ami tehermentesíti a felhasználót a komposzthoz kapcsolódó részfeladatok kezelésétől. Ürítési javaslata egyszerűsíti az eddigi ültetési megoldásokat. A felhasználói élmény és az oktatás, a tájékozódási lehetőségek támogatására pedig kapcsolódik hozzá egy olyan zöld applikáció, amivel játékos módon kerülhetünk újraértelmezett kapcsolatba a minket körülvevő környezettel. Térképes rendszerben fedezhetjük fel a város növényeit, juthatunk el a kukákhoz, a felelősségvállalásban tevékeny üzletekhez, turistaként városainkban új tematikus felfedezéseket tehetünk, tudatos hulladékkezelésünkért pedig a kukába dobott hulladék súlyának megfelelően pontokat kaphatunk. Ezekkel a pontokkal fogadhatjuk örökbe a városi zöldkörnyezetet is és egyfajta játékos versengésben motiválhatjuk lakótársainkat, közösségeink tagjait az odafigyelésre. A nagyobb rendszer külön tervez a munkahelyi kultúrával, az üzletekkel és azok megtermelt hulladékaival. Célja a teljes organikus hulladékgazdálkodás megreformálása egy olyan kukarendszerben, ahova még szilárd állapotú tejtermékeket, húsokat is bedobhatunk.