Vidéki Színházak Fesztiválja a Tháliában – hét nap, kilenc előadás

A Thália Színházban ismét megrendezésre kerül – 2019. szeptember 2. és 8. között – a Vidéki Színházak Fesztiválja.

Szeptember 2-án a fesztivál nyitóelőadásaként kerül színre a Thália Színház Nagyszínpadán a debreceni Csokonai Színház előadása, a William Shakespeare művéből készült Lear – főszerepben Ráckevei Anna –, Ilja Bocsarnikovsz rendezésében. A fiatal orosz rendező nem először érkezik a debreceni társulattal Budapestre. Tavaly Csehov remekművét, a Három nővért mutatták be nagy sikerrel. „Ez az előadás közös kísérlet a Csokonai Színház kiváló színészeivel együtt, hogy elmélyülten, egy tragédia szintjén tanulmányozzuk és megértsük az emberi gonoszság és aljasság természetrajzát.”

Szeptember 3-án, kedden tekinthetik meg – szintén a Nagyszínpadon – a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában Heinrich von Kleist vígjátékát, Az eltört korsót. Az egyfelvonásos darabban közreműködik Kaszás Gergő, Máté Krisztián, Rácz János, a  rendező Tarnóczi Jakab.

Ezt követi szeptember 4-én a Győri Nemzeti Színház játéka – Heltai Jenő egyik legsikeresebb művét, A tündérlaki lányok című darabot adják elő, - Agócs Judit, Dunai Csenge, Mózes Anita, Molnár Ágnes és Kiss Tünde - rendezője Forgács Péter.

Szeptember 5-én, csütörtökön Edmond Rostand Cyrano című klasszikusát láthatják a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, rendezője Keszég László. Cyrano de Bergerac valós személy volt, akinek legendás élete megihlette Edmond Rostandot.  Játsszák Harsányi Attila, Czakó Julianna és Bodoky Márk. 

Szeptember 6-án a Váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház közös produkciója mutatkozik be, Anton Pavlovics Csehov Ványa bácsija. Anton Pavlovics Csehov egyik legnépszerűbb színműve, a munkába fásult zsémbes agglegény, Ványa bácsi története. Az előadást Yaroslav Fedoryshyn rendezte.

Szeptember 7-én, szombaton két előadás is várja az érdeklődőket. A Nagyszínpadon a kecskeméti Katona József Színház előadása, A király beszéde, mely a 2010-ben bemutatott, David Seidler forgatókönyvéből készült nagy sikerű film adaptációja – rendező Béres Attila. Főbb szerepekben Zayzon Zsolt, Kőszegi Ákos és Bognár Gyöngyvér. Az Arizona Stúdióban a Békéscsabai Jókai Színház produkciója, David Ives Vénusz nercben című darabja, Tege Antal rendezésében. Szereplők Földesi Ágnes Villő és Czitor Attila.

A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Vidéki Színházak Fesztiválját szeptember 8-án, vasárnap két előadás zárja: a Nagyszínpadon a tatabányai Jászai Mari Színház Švejkje, az Arizonában pedig a kaposvári Csiky Gergely Színház Korai menyegzője kerül színre. A Jaroslav Hašek – Spíró György-darabot Tapasztó Ernő rendezte, a stúdióelőadás a szerző, Olt Tamás rendezésében lesz látható. A korai menyegző egy, a Csiky Gergely Színház számára készült darab, amely alapjául a legszebb régi magyar hagyományok szolgálnak, Berecz András gyűjteményének felhasználásával.

A nagyszínpadi előadások este hétkor, a stúdióelőadások délután négy órakor kezdődnek majd.