2019. október 4-én kezdődik a Design Hét Budapest rendezvénysorozat

Tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődő közönséget, a vidéki társrendezvényekkel együtt összesen több mint 250 programot kínál.

Az ünnepélyes megnyitón kerül sor – immár hagyományosan – az idén negyvenéves Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadására. A Design Hét Budapest díszvendégei a balti országok: az Észt Köztársaság, a Lett Köztársaság és a Litván Köztársaság. A fesztivál fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és a vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése és ezáltal a hazai design-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hét Budapestet, mely azóta Magyarország legjelentősebb, kihagyhatatlan designünnepévé vált. Az évek során a rendezvénysorozat tudatos építkezéssel folyamatosan fejlődött, ennek eredményeként több éve már vidéki városok is csatlakoznak a fővárosi fesztiválhoz. Idén Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsett, Sopronban és Veszprémben is tartalmas programokat kínálnak az érdeklődőknek. A Design Hét Budapest október 4-től 13-ig tart, a kiállítóterek és partnerüzletek azonban akár egy hónapon keresztül is várják a nagyközönséget.

A Design Hét Budapest a hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj ünnepélyes átadásával kezdődik. Előbbi − mely idén negyvenéves − a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeire hívja fel a figyelmet. A termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában díjazott tervezők pályamunkái nemzetközi szinten is figyelemre méltóak és magas designértéket képviselnek. A Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj olyan szervezetek elismerése, melyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is.

A díjazottak és a legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló, ingyenes kiállítás október 19-ig tekinthető meg a díjátadó ünnepségnek is helyet adó Hagyományok Háza III. emeletén lévő Maácz László kiállítóteremben.

Flow, social design, service design és egy különleges meditatív installáció  A Design Hét Budapest idei fő témája a flow. Designerek és vállalkozók szoros együttműködése egy magasabb cél, az erős és nemzetközi piacon is versenyképes design-ökoszisztéma megteremtése érdekében, melynek minden tagja hisz önmaga, a vállalkozása és a társadalom fejlődésében, valamint ezért egymást segítve tenni is hajlandó – ez az a flow-állapot, amelynek elérése a Design Hét Budapest törekvése is. A fesztivál programjainak célja kettős: egyrészt megkönnyíteni a gazdasági döntéshozók és a designerek közötti kapcsolatteremtést, valamint elősegíteni a designerek szerves integrálódását a vállalkozói közegbe, másrészt a nagyközönség számára minél több programon keresztül megtapasztalhatóvá tenni, hogy a design alkalmazása nemcsak vállalati szinten jelentős tényező, hanem az életünket gazdagító, szebbé és tartalmasabbá tevő élmény is. Mindezek érdekében számos közösségépítő eseményre kerül sor a Design Hét keretében.

A flow tematikához kapcsolódva dr. Buzády Zoltán menedzsment- és leadership-kutató, a Csíkszentmihályi Mihály-féle „Flow-Leadership” globális kutatási program és hálózat igazgatója tart majd előadást arról, hogyan fordítható a flow a kreativitás szolgálatába és fordítva, illetve milyen egyéni, társadalmi, gazdasági előnyeink származhatnak mindebből. Az általa felvezetett témát kerekasztal-beszélgetésen fejtik ki bővebben Radácsi László PhD közgazdásszal, akinek fő kutatási területe a felelős vállalat, a CSR és a vállalkozásfejlesztés, valamint prof. Oláh Attila PhD pszichológussal együtt, aki többek között a megküzdés személyiségtényezőit, a pszichológiai immunrendszert és a flow-élmény pszichofiziológiai markereit vizsgálja.

A flow mellett hangsúlyt kapnak olyan, egyre fontosabbá váló fogalmak is, mint a service design és a social design. A negyedik alkalommal megrendezett Service Design Day során megismerhetjük a legújabb nemzetközi és hazai trendeket, főbb műhelyeket, szakértőket, továbbá a service design, illetve rokon területeinek legizgalmasabb friss esettanulmányait. A Social Design Day alkalmával a legismertebb hazai social media műhelyek − a Maacraft, a Mome Ecolab, a Mome Movement, a Kultúrgorilla és a Social Design Cookbook − mutatkoznak be, majd kerekasztal-beszélgetésen ütköztetik gondolataikat a témáról.

A Magyar Formatervezési Tanács szakmai partnerként népszerűsíti hazánkban a gyártók és designerek nemzetközi együttműködéseit inkubációs program keretében felkaroló WORTH projektet. Erről a kivételes lehetőségről is többet tudhatnak meg a Design Hét alkalmával az érintettek és az érdeklődők. Kiderül, hogyan érdemes pályázni az összesen 60 000 euró értékű támogatásra.

Több mint egy évtizede jelenik meg a Magyar Formatervezési Tanács gondozásában a Start Up Guide ingyenes elektronikus kiadvány, mely induló kreatívipari vállalkozások számára nyújt segítséget többek között piackutatás, üzleti terv, jogi védelem, kommunikáció, támogatási lehetőségek témakörében. Idén először élőben, a SUG LIVE program keretében mutatkozik be kreatívipari útmutató, melynek során egy héten át találkozhatunk a témák szakértőivel, akiket ezúttal kérdezni is lehet.

A Design Hét Budapest idén átfogó képet nyújt a hazai autóipar és a design kapcsolódási pontjairól is, az iparág legrelevánsabb képviselőinek megszólaltatásával. Kiemelt programként kapott helyet a kínálatban a Bútorszövetség konferenciája is, melyen kerekasztal-beszélgetés és workshop keretében lesz szó a 21. századi fa- és bútoripar fejlesztési stratégiájáról. Idén is várja az érdeklődőket a kreatívipari felsőoktatási intézmények platformja, a „Hova tovább?” iskolabörze. A tervezőképző közép- és felsőoktatási intézmények, művészeti és műszaki karok, kreatív képzést nyújtó iskolák mutatkoznak be ezen a rendezvényen.

A legfiatalabbak számára is kínál programot, méghozzá kreatív workshopot a Design Hét Budapest, hiszen a kreativitás, a design, az együtt gondolkodás és a fenntarthatóság jelentőségét nem lehet elég korán hangsúlyozni. A Magyar Divat és Design Ügynökség a Design Dialog programsorozattal csatlakozik a fesztiválhoz, négy helyszínen hozza közelebb a közönséget a Bauhaus ma is élénken élő értékes hagyományaihoz. Ezzel ünnepeljük a kimeríthetetlen inspirációs forrást jelentő szellemi műhely megalakulásának centenáriumát. A FabLab Budapest innovációs műhely pedig szimpóziummal, kiállítással és design workshoppal várja az érdeklődőket.

A fesztivál díszvendégei 2019-ben a balti országok: az Észt Köztársaság, a Lett Köztársaság és a Litván Köztársaság. A három állam természetközeli szemléletmódja, designereik hagyományokat tiszteletben tartó és egyben megreformáló attitűdje, az új technológiák, anyagok és más innovációk gyors adaptálása, valamint az élet mind nagyobb részét átszövő digitalizáció olyan gyorsan változó és rendkívül inspiráló design-ökoszisztémát teremtett az elmúlt időszakban a balti országokban, ami több szempontból is párhuzamba állítható hazai példákkal, illetve módot ad a tapasztalatcserére.

A London Design Biennale 2018 rangos díját, a „Best Design Medal”-t nyerte el Arthur Analts alkotása, melyet a Design Hét során a magyar közönség is megismerhet. A Matter to Matter interaktív, meditatív installáció a lettek természettel való intenzív kapcsolatára reflektál. Az üvegfalon saját üzeneteinket tehetjük közzé. Analtsot szülővárosa, Riga inspirálta, ahol a levegő folyamatosan magas páratartalma állandó kicsapódáshoz vezet – ezt a jelenséget idézi meg alkotásában a tervező. Az installációt a National Design Award of Latvia díjhoz kapcsolódó kiállítás egészíti ki.

Észtország kortárs designjának talán legizgalmasabb vetülete a grafika és webdesign. Az Estonian Design Centre ezért összegyűjtötte az elmúlt évek legkiemelkedőbb alkotásait: ezt mutatják be most a magyar közönségnek a Design Hét alkalmával. A litván kiállítás a flow témájára reflektál húsz designer és designstúdió segítségével, a kerámia, a divattervezés, a lakberendezés, a bútor- és a világítástervezés kiemelkedő alkotásain keresztül. A létrejöttének 25. évfordulóját ünneplő Eventuell Galériában a Határtalan Design / Design without borders – 14. madeinhungary + 7. MeeD kiállítás idei díjazottainak munkáit és az észt Monika Järg textiltervező alkotásait láthatjuk. Sofia Hallik észt ékszertervező a digitális technológiák ékszerre gyakorolt hatásait tanulmányozza – ennek eredményét is tárlat keretében ismerhetjük meg.

Nyitott Stúdiók, designséták, kiállítások, workshopok Budapesten és vidéken is

A Design Hét Budapest rendezvénysorozat hagyományosan egyik legnépszerűbb eleme a Nyitott Stúdiók program, melynek alkalmával kreatívipari vállalkozások engednek betekintést kulisszáik mögé, bemutatva a műhelyek mindennapjait. A divat iránt érdeklődők számára a Bálint Sára Bridalwear, a BORIBIANKA, az ENIHORN és a PINKPONILO nyitja meg kapuit. A Medence Csoport a fenntarthatóság jegyében hozza létre termékeit, ezt mutatják majd be stúdiójukban. A Tünde Ruzicska ceramic art & craftnál kerámiákkal ismerkedhetünk, Góg Angélánál, a GOGA FOOD DESIGN tervezőjénél a boldogság és a jövő ízébe is belekóstolhatunk. Építészettel, belsőépítészettel foglalkozó stúdiók is megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt, így a CraftBenson és a Borbás Építész Műterem, a Logifaces, a VPI Beton és a SAUNNA kollektiv. A grafikai tervezésről több helyszínen, így a de_form, a faraway design & meet agency és a Graphasel Design Studio műtermében is láthatunk, hallhatunk érdekességeket. A DIGIC Pictures animációs stúdió a 3D-animációs és filmes VFX-világba vezeti be az érdeklődőket. A vidéki városok közül Győrben is megrendezik a Nyitott Stúdiók programot.

Idén is elindulnak a népszerű Design Túrák, melyeken a látogatók a főváros rejtett designértékeit fedezhetik fel. A séták során feltárul a fenntartható Budapest, a kávézók világa, illetve a modern építészetről vagy éppen a Bartók Béla út környékéről tudhatnak meg többet a résztvevők. A két éve bevezetett, azóta nagy sikerű kiterjesztett valóság (AR – augmented reality) technológiát alkalmazó applikációval a Design Hét Budapest egyedi tartalmakat kínál a felhasználóknak. Az ingyenesen letölthető alkalmazásban a speciális virtuális tartalmak az okoseszközök kamerájával a programfüzet vonatkozó oldalára fókuszálva indíthatók el. Vidéken Győrben és Sopronban lesz lehetőség designtúrákon részt venni, megleshetjük a rejtőzködő „óriásokat”, megismerhetjük a polgári villák titkait, a százéves Bauhaus helyi hatásait.

A Design Hét Budapest fesztiválhoz kapcsolódó partnerek – designstúdiók, műhelyek, múzeumok, oktatási intézmények, kulturális intézetek – idén is saját rendezvényeikkel várják a látogatókat. Ez a rendkívül színes programválaszték kiállításmegnyitóktól a workshopokig és kerekasztal-beszélgetésekig, a jógától és gasztroeseménytől az aukcióig, a vásároktól a nyílt napokig terjed. A gazdag kínálatban való eligazodást a mintegy 200 helyszínen terjesztett 120 oldalas programfüzet, valamint egy rendkívül felhasználóbarát, több szempont szerinti keresést is lehetővé tevő weboldal segíti, ahonnan a kiválasztott eseményeket saját online naptárunkba is elmenthetjük.