Dajkamese címmel a Találkozások sorozat legújabb előadása a Bethlenben

Október 22-től látható a Bethlen Téri Színházban a Találkozások tehetségprogram legújabb bemutatója, a Cortés Sebastián rendezésében készülő Dajkamese.

A Nyakó Júlia és Kovács Domokos szereplésével létrejövő előadás a modernkori rabszolgaságnak mutat görbe tükröt és vezet be egy fájóan érzékeny és az új évezredben is fontos téma kérdéseibe. A premiert követően december 10-én látható legközelebb a Bethlen és a Manna közös előadása.

Az elsősorban koreográfusként ismert Cortés Sebastián ezúttal prózai előadást állít színpadra a Bethlen Téri Színházban, a Találkozások tehetségprogram nyertes pályázójaként. A Dajkamese egy családi dajka, Lola életén keresztül mutatja be egy modern kori rabszolgaság történetét. Lola alig volt még 18 éves, amikor a Fülöp-szigeteken szolgáló katonatiszt a saját lányának ajándékozta őt. A lány felnőtt, férjhez ment és megszületett Alex, a fia, akit Lola ugyanúgy dajkált, ahogy korábban az édesanyját. Huszonegy évvel azután, hogy Lola „katulong”, azaz szolga lett, a család az Egyesült Államokba költözött, őt pedig magukkal vitték, mint egy egyszerű használati tárgyat. Szeretett dajkája halála után Alex útnak indul, hogy a hamvakat egy kenyérpirítónyi méretű dobozban visszavigye Lola szülőföldjére. De indulás előtt még egyszer leül, hogy felidézze és elmesélje közös történetüket – a családja és rabszolgája történetét.

A Nyakó Júlia és Kovács Domokos szereplésével készülő előadás történetét valós és fiktív élményanyagból Cortés Sebastián Németh Virág dramaturggal közösen írta. A rendező így fogalmaz a készülő előadás kapcsán: „Mindig nagyon érdekeltek az olyan történetek, amelyek az ember felelősségét és lehetőségeit firtatják – ezek között is leginkább azok, amelyekben nincsenek „jó” és „rossz” emberek, csak rossz döntések, nehezen megoldható dilemmák… amelyekből kiderül, hogy semmi nem fekete és fehér, és amelyek így szembesítenek azzal, hogy milyen nehéz embernek lenni. Amikor először találkoztam ezzel a történettel, megdöbbentett a modern rabszolgaságnak ez a – kevéssé tematizált – formája, és ugyanakkor megérintett az a mély emberi kapcsolat, amely ennek a rettenetes helyzetnek a szereplőit mégis összekötheti.”

Az előadásban szerepet kap egy báb is, ami újabb értelmezéseknek és megmutatkozási lehetőségeknek nyit kaput, hiszen a rendező mozgásművész, Kovács Domokos bábszínészként végzett az SZFE-n, Nyakó Júlia pedig a Stúdió K Színház oszlopos tagja, ahol szintén nagy hagyománya van a bábos előadásoknak.

Cortés Sebastián mentora Hargitai Iván, a produkció zenei vezetője Czipott Géza, a látvány Molnár Anna munkája.

A Találkozások tehetségprogramot 2015 tavaszán hirdette meg első alkalommal a Bethlen Téri Színház és a Manna. A programban pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházrendezők pályázhatnak kétszereplős darabokkal. Kritérium, hogy a két választott színész közt legalább két generációnyi korkülönbség legyen, valamint a rendező egy mentor rendező szakmai segítségével készítse el előadását. 2016-ban Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást mutatták be, mely még mindig a repertoáron van, majd azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét. A következő évadban az Egy fiú Boszniából Lazici Noémi, majd a Nőkből is megárt… című darab következett Cseh Judit rendezésében. Vadász Krisztina is kapott lehetőséget, Viszontlátás című rendezését 2018. január 17-én mutatták be, majd Szívlapát címmel interaktív versszínházi előadás született egy rendezőpáros ötletéből, Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna rendezésében. A 2019 elején bemutatott Az utolsó tűzijáték című előadást Csábi Anna rendezte, Földes Eszterrel és Udvaros Dorottyával.

Az október 22-i bemutatót követően a Dajkamese december 10-én és 11-én látható, 19:00 órai kezdettel a Bethlen Téri Színházban (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.). Jegyek online vásárolhatók vagy a színház elérhetőségein rendelhetők.