Moldvai csángó hagyományőrzők bemutatkozásával tartják a magyar nyelv ünnepét New Yorkban

IV. Magyar Örökség Fesztivál - november 8-án és 9-én.

A New York-i Magyar Ház, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a New York-i Magyar Kulturális Központtal közösen szervezi meg a magyar kultúra sokszínűségét bemutató IV. Magyar Örökség Fesztivált november 8-án és 9-én New Yorkban. A fesztiválon látható lesz Brauer Marcell építészetét bemutató fotókiállítás, fellép a Bajdázó Zenekar, kiállítás nyílik Petrás Mária kerámiáiból, lesz csángó gasztronómia bemutató, kézműves műhelyek, gyerek- és felnőtt táncház csángó hagyományőrzők közreműködésével és megtekinthetők Madarász Melinda Meyke és Attalai Zita, magyar népi motívumok által inspirált divattervezők munkái is.

November 13. a Magyar Nyelv Ünnepe, mert 1844-ben ezen a napon fogadták el azt a törvényt, amely a magyar nyelvet tette államnyelvvé. Ennek tiszteletére rendezik meg idén negyedik alkalommal a magyar kultúra sokszínűségét bemutató Magyar Örökség Fesztivált november 8-án és 9-én New Yorkban. A rendezvény első napján Breuer Marcell New York-i épületeiből nyílt fotókiállítás záró napján a kiállítás kurátora Zalányi Sára tart tárlatvezetést az érdeklődőknek. Ezt követi a költői szépségű dalszövegeiről híres Bajdázó Zenekar koncertje a New York-i Magyar Házban.

A fesztivál kiemelt vendége Petrás Mária Príma Primissima- és Magyar örökség díjas moldvai csángó népdalénekes és keramikusművész, aki a moldvai csángók gyökereiről, a közösség értékeiről, az Isten és ember viszonyáról megfogalmazott gondolatait formázza és égeti agyagba. Csodálatos, lélektől áthatott alkotásai megtalálhatók világszerte, Petrás Mária kiállítása november 9-én 18 órakor nyílik meg a New York-i Magyar Házban. Dalok napkelettől napnyugatig című koncertjén Petrás Mária és Zenekara Moldva legszebb zenéiből válogat: szentes énekeket, szokásdalokat, balladákat, guzsalyas énekeket, valamint táncdallamokat szólaltatnak meg, tradicionális moldvai hangszeres felállásban, Benke Paulina és Benke Pál csángó hagyományőrző táncospár közreműködésével.

A fesztiválon megtekinthetőek lesznek Madarász Melinda Meyke és Attalai Zita magyar népi motívumok által inspirált divattervezők munkái is. A két napos programsorozat keretében gyerek és felnőtt táncházat is tartanak és magyar kézműves műhelyek is bemutatkoznak. Emellett alkalom nyílik megkóstolni a legjellegzetesebb csángó ételeket a savanyított levest, a kukoricalisztből készített málét, vagy a zöldséggel vagy hússal töltött káposztalevelet, a geluskát.

Támogatók: Balassi Intézet, Magyar Kulturális Központ, New York, Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Réka Darida Foundation

Partnerek: Arany János Magyar Óvoda és Iskola, New York-i Magyar Cserkészcsapatok, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Kőrösi Csoma Sándor Program, Petőfi Sándor Program