Mesterséges intelligenciával zárul a 16. Verzió

A zárófilm Isa Willinger angol, japán, olasz, német koprodukcióban készült dokuja, a Szia A.I.! lesz.

Szombaton már 12 órától várja családi programmal a nézőket a Verzió, a virtuális valóság produkciókat bemutató Vektor VR filmek pedig szombat délutánig láthatók a Trafóban. A Molenbeek istenei a hírhedt brüsszeli negyedben élő gyerekek szemével láttatva beszél hitkérdésekről és felnőttvilág nyomásáról. A Buddha Afrikában főhőse a 16 éves, tehetséges malavi árva, Enoch, aki egy buddhista árvaház kőkemény szabályai közt nevelkedik és Jet Li a példaképe. A Tinibálvány az élő videócsatornák világába kalauzol, tinédzser főhőse optimistán reméli, hogy ő lesz az internet következő „szívtiprója”. A Szerelem és üres szavak arról mesél, mi történik ha sok évtizedes boldog házasság után az egyik felet Alzheimer-kórral diagnosztizálják, és lassan a feledés homályába vész még a férje neve is. A 12 éven át forgatott, Oscar-díjra jelölt Csúszópálya egy amerikai gördeszkás baráti csapat felnőtté válásán keresztül mutatja be a kapcsolatot bizonytalan gyermekkoruk és a modern kori férfiasság problémái között.

Szombaton 16 órakor kezdődik az Új forgalmazási stratégiák című szakmai kerekasztal az alábbi kérdéskörökben: A mai digitális világban milyen előnyei és kihívásai vannak a moziforgalmazásnak? A filmbemutatás hagyományos formái jelentősen megváltoztak: Mik az új modellek, ezek milyen következményekkel járnak, és kik profitálnak belőle? Hogyan befolyásolják ezek a változások a fiatalabb generációkat és szokásaikat?

Vasárnap a Toldi és a Művész mozikban ismét levetítik a fesztivál díjnyertes filmjeit. Elgondolkodtató filmélményt jelent a holland Birkák hőse a függetlenségét mindennél nagyobbra tartó, Daft Punkot hallgató pásztorról, aki próbál egyensúlyt találni ősi foglalkozása és a modern vállalkozói lét között. Az Európai Filmdíjra jelölt Hammarskjöld, döglött akták a dán újságíró, dokumentumfilmes és provokátor Mads Brügger új filmje, mely egy 50 éves rejtélynek ered nyomába. A Nincs másik Föld főhőse, Slater Jewell-Kemker 15 évesen kezdte el filmre venni olyan fiatalok történeteit, akik nem hajlandóak beletörődni abba, hogy a klímaváltozás miatt elússzon a jövőjük.

A 16. Verzió Filmfesztivál díjátadó eseménye november 16-án, szombat este 20:30-kor kezdődik a budapesti Toldi Moziban. Oksana Sarkisova fesztiváligazgató és a zsűrik kihirdetik az alábbi kategóriák nyerteseit:

- Legjobb emberi jogi film

- Legjobb diák- és elsőfilm

- Gyerekzsűri nyertese

- Nemzetközi és Magyar közönségdíjas Filmek

A fesztivál zárófilmje Isa Willinger angol, japán, olasz, német koprodukcióban készült dokuja, a Szia A.I.!, melyet a díjátadó ceremónia után vetítenek le. A film felteszi a kérdést: hogyan változtatják meg mindennapi életünket a robotok és a mesterséges intelligencia? Az amerikai Chuck elmegy a gyárba frissen elkészült robot-barátnőjéért, Harmonyért, és együtt útra kelnek keresztül Kalifornián. Mint kiderül, Harmony szeret olvasni, és fejből idézi Ray Kurzweil amerikai feltalálót és futuristát. A japán nagyi, Sakurai új robottársat kap az aranyos Pepper személyében, hogy ne legyen egyedül. Pepper azonban szeszélyes, ráadásul kevéssé érdeklik azok a témák, amikről az idős hölgy beszélgetni szeretne. Vajon ki lesz a jövő világának a főszereplője? Max Ophüls Award 2019 - Best Documentary, German Film Awards 2019

A záróesemény nyilvános, jegyek kapható a Toldi mozi pénztárában.

A fesztivál hátralevő zenei programjai közül a BUSH záróbuli és a Lost in Techno – Queer Techno Night várja a lazulni vágyókat.