Legénylakás a Centrál Színházban

Tompos Kátya, Stohl András és Fehér Tibor Neil Simon örökzöld vígjátékában.

2019. december 21-én Puskás Tamás rendezésében tér vissza a Centrál Színház színpadára a Legénylakás. Hollywood 1961-ben tízre jelölte és négy Oscar-díjjal jutalmazta Billy Wilder filmjét, amelyből a nagy sikerre való tekintettel Neil Simon színpadi változatot írt. A romantikus zenés vígjátékban a társulat új tagja, Fehér Tibor alakítja Chuck Baxtert, az irodai kisembert, Papp Jánost orvosként látjuk, régi sikerünk, a My Fair Lady dívája, Tompos Kátya pedig a főnökével, Stohl Andrással viszonyt folytató pincérlányt formálja meg.

A nevettetés nagymesterének örökzöld darabjában karácsony napján végül mindenre fény derül és az álszent és önző világban egy fiú és egy lány magára és egymásra talál. Billy Wilder filmje, a Legénylakás (The Apartment) 1961-ben négy Oscar-szobrocskát vitt haza, filmtörténeti jelentőségű alkotás, Shirley MacLaine és Jack Lemmon legnagyobb alakításaiként tartják számon, ma filmiskolákban tanítják. Neil Simon a kor ünnepelt slágerszerzőjével, Burt Bacharach-hel hamarosan zenés adaptációt készített, amit a Broadway-n David Merrick rendezésében mutattak be először. Chuck Baxter kölcsönadja a lakását cége vezetőinek, hogy félreléphessenek. Ő pedig előbbre szeretne lépni. A nagyfőnök Sheldrake barátnője Fran Kubelik azonban éppen az a lány, akibe ő is szerelmes. Sheldrake házassági ígéretekkel bolondítja, de karácsony napján kiderül: esze ágában sincs válni, ezért Fran öngyilkosságot kísérel meg. Chuck megtalálja, megmenti és egy jobbhorog árán megváltja a jogot egy első kártyapartira.

„Néha azzal gyanúsítom magamat, hogy kizárólag felnőtté válás történeteket és párkapcsolati problémákat feldolgozó darabokat rendezek. Ebben van mindkettő. A főszereplő fiatalember egy vidéki fiú, aki a gonosz nagyvárosba kerülvén próbál előrébb jutni, hasonlóképpen a lengyel menekültek leszármazottja, a fiatal kislány. Abban a nagy tömegben, amiben élnek és dolgoznak, hogy kitűnjenek és győzni tudjanak, mindketten fals, görbe úton indulnak el. De ahogy a mesében ennek lennie kell, mindketten megütik a bokájukat és megértik, hogy nem az álszent világban kell győzniük, hanem önmagukhoz kell hűnek lenniük és méltó társat találniuk. A Legénylakás szép, keserédes mese az elveszettség érzésünkről, ami mindannyiunkat megtámadhat ebben a tömeges világban.” – nyilatkozta az előadás rendezője, Puskás Tamás.

A darabban nehéz témák: szexizmus, szerelemféltés, pszichés zavarok, sőt az öngyilkosság is megjelennek. Ennek kapcsán Tompos Kátya elmondta: „Komolyan kell vegyük a színpadon való megjelenítésüket, hogy a következő pillanatban humorral oldjuk fel a súlyukat. A humor és irónia önvédelem, a túléléshez, az életigenléshez nélkülözhetetlen tulajdonság. A zene pedig tölti, erősíti az ilyen érzések közti amplitúdókat.” A társulat új tagja, Fehér Tibor a darabbéli riválisával való munkáról beszélt: „Stohl Andrással rengeteget találkozunk, együtt játsszunk az Őrült nők ketrecében, és most a Centrálban két darabban is, aminek nagyon örülök. Sokat tanultam tőle, mert mindig figyelt rám, tanácsokat adott, egy olyan ember, akire fel lehet nézni, mert amellett, hogy profi színész, nagy szíve van és összetartja a csapatot. Biztonságban érzem magam mellette.”

Stohl András az általa megformált Sheldrake-et úgy látja, hogy „egy gazdag, jóképű fickó, aki azt gondolja, neki mindent lehet, de egy pici lelke neki is van. A feleségét számtalanszor megcsalta már, ám ez a lány megérinti. Szerintem akkor izgalmas, ha az első felvonás végén úgy állnak fel a nézők, hogy kétesélyes a dolog, hogy hová fut ki a történet. Nagyon fontos, hogy Puskás Tamás már rendezte ezt a darabot, tudja, hogy mit akar. Ez a színésznek segítség, mert „nekidőlhet a rendezőnek”. A Centrál Színház 2019. december 21-én Puskás Tamás rendezésében tűzi műsorára a vígjátékot Tompos Kátya, Stohl András, Fehér Tibor és Papp János főszereplésével.

Az előadásban feltűnik még Borbás Gabi, Pokorny Lia, Cserna Antal, Bartsch Kata, Janicsek Péter, Mészáros András, Ódor Kristóf és Endrédy Gábor. További szereplők Bankó Bence, Bányai Mirjam Léna, Bartha László, Berki Szofi, Gats Éva, Heiter Ágnes, Molnár Szilvia, Péter Szilvia, Roszik Fruzsina, Tolner Zsófia, Tóth Mihály, Zsár Melinda és Zsembera Liliána. A dramaturg Baráthy György, a jelmeztervező Kárpáti Enikő, a díszlettervező Bagossy Levente, a koreográfus Bakó Gábor, a zenei vezető Dinyés Dániel.