Az Urániában látható a Luis Buñuelről szóló Európai Filmdíjas animáció

Egyetlen alkalommal, december 20-án.

Újra látható a Bunuel a teknősök labirintusában című friss Európai Filmdíjas, Anilogue-közönségdíjas animációs alkotás az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Salvador Simó spanyol-holland-német koprodukcióban készült munkáját november végén, az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon láthatták először a hazai nézők, s közönségdíjjal honorálták, majd december 7-én Berlinben megkapta a legjobb animációnak járó Európai Filmdíjat. A szürreális elemeket is tartalmazó, valós történet alapján készült rajzfilm versenyben van az Oscar-díjért is, kategóriájában beválogatták az esélyes 32 egész estés alkotás közé.

A történetről: Párizsban járunk, 1930-ban. Salvador Dalí és Luis Bunuel a szürrealista mozgalom kulcsfigurái. Bunuelnek az első filmjét övező botrány miatt üres a zsebe. Jó barátja, Ramón Acín szobrász sorsjegyet vásárol azzal az ígérettel, hogy ha nyer, ő állja a következő film költségeit. A szerencse hozzájuk szegődik, s a nyereményből munkához láthatnak. Így készül el Bunuel Föld, kenyér nélkül című dokumentumfilmje Spanyolország egyik legszegényebb tájékán az extremadurai Las Hurdes vidékén. Rajzban újraalkotva láthatjuk a dokumentumfilm születésének szürreális körülményeit, a filmtörténet egy lenyűgöző epizódját. Az alkotás megjeleníti Bunuel olykor végletes módszereit a kegyetlen valóság érzékeltetésére, s felhasználja az eredeti dokufelvételeket is.

A rajzfilm egyébként több szálon kapcsolódik a történések helyszínéhez: alapjául a helyi kötődésű, Extremadurából származó Fermín Solís képregénye szolgált, az animáció nagy részét pedig a The Glow Animation Studio készítette, amely Las Hurdes közelében működik, s egyik alapítója Salvador Simó. A Bunuel a teknősök labirintusában megindító és humanista portré egy olyan művészről, aki soha nem adta fel az álmait. A film az Anilogue szervezésében, spanyol nyelven, magyar felirattal kerül mozivászonra.