Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása az Oscar-shortlisten

Az Akadémia 2020. január 13-án jelenti be, hogy a tíz shorlistes alkotás közül melyik ötöt jelöli majd Oscar-díjra.

Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása is szerepel a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára esélyes művek szűkített listáján, jelentette be az Amerikai Filmakadémia Los Angelesben. A Susotázs rendezője és a Testről és lélekről producerei új filmjének elkészültét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2011-ben életre hívott támogatási programja, a Magyar Média Mecenatúra program támogatta. A Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és az ígéretes tehetségű Szőke Abigél főszereplésével készült lélekemelő film a II. Világháború utáni Budapesten játszódik, könnyedséggel és melegséggel beszél a szeretet gyógyító erejéről. Tóth Barnabás alkotását több mint 25.000-en látták eddig a hazai mozikban. A film 12. hete van immár műsoron a Budapest Film forgalmazásában és több moziban most is megtekinthető.

Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél), dacos kamaszlány, aki makacsul "várja haza" szüleit a haláltáborból a II. Világháború utáni Budapesten. Kettejük egymásra találása, majd páratlanul komplex és gazdag kapcsolata   áll e viharos történelmi időkbe ágyazott film középpontjában. Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. Mindketten a túléléssel küszködnek, de talán több eséllyel, mint más kortársuk, mert korábbi életükből van elegendő szeretetforrásuk, ami nem csak 1944 traumáját segít begyógyítani, hanem tartást ad az 50-es éveket is átvészelni.

A Susotázs rendezőjének és a Testről és lélekről producereinek új filmje az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült az Inforg-M&M Films gyártásában. Az Akik maradtak F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve alapján készült, a forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő, a zeneszerző Pirisi László, a jelmeztervező Lengyel Rita, a díszlettervező Rajk László, a casting director Ascher Irma.

A filmben olyan nagyszerű színészeket is láthatunk a vásznon, mint Nagy Mari, Simkó Katalin, Horkay Barnabás, Lukáts Andor, Zsurzs Kati, Jordán Adél, Stefanovits Angéla, Igó Éva, Spitzer Gyöngyi és Paizs Miklós és Varga Veronika.

Dr. Kollarik Tamás, a Mecenatúra program ötletgazdája és koordinátora elmondta: "Szívből gratulálunk Tóth Barnabás rendezőnek és az Akik maradtak című film alkotóinak a 10 alkotást számláló Oscar shortlist-re kerüléshez. Hatalmas siker ez egy olyan filmnek, ami alapvetően nem mozi forgalmazásra készült, költségvetése pedig eltörpül a nagy európai vagy amerikai filmeké mellett. A több száz komoly elismerés, a Mindenki Oscar-díja, a Trezor Nemzetközi Emmy-díj jelölése után ez egy újabb hatalmas elismerés a magyar filmművészetnek és a Mecenatúra programnak egyaránt. Pályázati rendszerünkön keresztül ezen időszak alatt több mint 12 milliárd forinttal járultunk hozzá, közel 1400 kortárs magyar alkotás létrejöttéhez. A Mecenatúra programban támogatott filmek több mint 400 rangos hazai és nemzetközi díjat és elismerést gyűjtöttek be az évek során, de a legfontosabb siker a több millió magyar néző elérése, szórakoztatása volt.”