Végéhez közeledik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

Budapest különleges, kortárszenei fesztiválja január 20-ig tart.

2020. január 19., vasárnap, 19:00 – Francia Intézet

Étienne Rolin, Ifj. Kurtág György

Étienne Rolin, francia zeneszerző, aki számos fúvóshangszeren – klarinét mellett például az indiai bansuri-n is – kiválóan improvizál. Budapesten négynapos workshop során tanítja meg a résztvevőknek az általa régóta használt és alakított soundpainting jelnyelv alapjait. A jelnyelvnek illetve Rolin saját lejegyzési metódusát használó Erolgraph rendszerének  segítségével születik meg az esten elhangzó ősbemutató, Ifj. Kurtág György, a különböző elektroakusztikus eszközön is játszó magyar zeneszerző szólójával. A két improvizáló zeneszerzőt régi baráti és szakmai kapcsolat fűzi egymáshoz, ennek lehetünk tanúi mi is budapesti előadásunkon. További információ itt.

2020. január. 20., hétfő, 19:30 – BMC Koncertterem

LUX:NM – Anamorphoses

Heroines of Sound

Az Átlátszó Hang fesztivál zárókoncertje a Heroines of Sound, berlini női elektronikus zenei fesztivállal együttműködésben jön létre. A két fesztivál együttesen kérte fel Varga Judit magyar zeneszerzőt, hogy két együttes számára komponáljon két olyan művet, melyek egymással összefüggenek, sőt számos szempontból azonosak, mégis önállóan létezők. Ez lett az Anamorphoses 01 illetve 02. A pár-darabok közül az egyiket a budapesti fesztivál nyitó-, míg a másikat a zárókoncertjén játssza el a két együttes. Az est műsorát a berlini fesztivál kurátora, Bettina Wackernagel az együttessel együttműködésben állította össze, akivel a koncert előtt beszélgetünk az elhangzó művekről, illetve fesztivál-kurátori munkájáról, motivációjáról.

„A 2020-as Átlátszó Hang Fesztiválon zenei munkánk teljes spektrumát szeretnénk bemutatni. Ebben a munkában társunk volt számos zeneszerzőnő, akik mind nagyon önálló zenei nyelven alkotnak. Oxana Omelchuk alkotását kivéve az összes mű kifejezetten a mi együttesünk számára íródott. A szerzők valamilyen speciális elektronikus vagy videó eszköz segítségével a rájuk jellemző módon bővítették ki együttesünk hangzásvilágát. Nagy örömmel nézünk első magyarországi koncertünk elébe.” (LUX:NM)

A LUX:NM berlini kortárs zenei együttes autentikus és energikus előadásairól ismert. A LUX:NM nem csak előadóként tekint magára, hanem kortárs zeneművek születését ösztönző erőként is. Az intenzív közös munkával olyan új és különleges programok jöhetnek létre, melyekben a zene mellett az elektronika és a vizuális ötletek természetes módon találják meg saját helyüket. Az együttes hangszeres művészei jelentősebb koncerttermek és kortárs zenei fesztiválok rendszeres fellépői. Az együttes célja, hogy változatos műsorok összeállításával a kortárs zene különböző nézőpontjait mutathassák meg. LUXUS című albumuk elnyerte a német lemezkritikusok díját, melynek toplistájára is felkerült.

További információ itt.