Keresik a 2020-as év Szikra-díjasait

Elindult a nevezés a 2020-as Szikra-díjra.

A keresztény könnyűzene legrangosabb megmérettetésére hat kategóriában várják a pályázatokat február 29-ig, a szikraprojekt weboldalán. A Szikra-díj zsűri bizottságában Horváth Gergely, rádiós szakember, Bolyki György, zenész producer, Gável Gellért, zenész, Lackfi János, költő, Madarász Isti, rendező, Mező Misi, zenész és Kübler Dani, zenész vesznek részt. A Szikra-díj célja a keresztény zene hazai tehetségeinek elismerése, a zenészek szakmai fejlődésének elősegítése és új alkotások inspirálása.

Idén immáron negyedik alkalommal hirdették meg a keresztény könnyűzene legrangosabb seregszemléjét, a Szikra-díjat. A nevezéseket hat kategóriában –legjobb dal, legjobb dicsőítő dal, legjobb dalszöveg, legjobb videóklip, legjobb zenei produkció, legjobb élőben előadott produkció – adhatják le a jelentkezők a szikraprojekt oldalon. A díjra 2019. február 1. és 2020. február 29. között nyilvánosságra hozott hangfelvétel, előadás, produkció, illetve videoklip nevezhető.

A nyertes pályaműveket egy hét főből álló szakmai zsűri választja ki, akik a hat kategória győztesén felül egy életműdíjat is átadnak, míg a “közönségdíj” győztesét a Szikra-díj weboldalán keresztül, online szavazás formájában a közönség választja ki. A közönségszavazás 2020. március 14-én indul és március 24-én éjfélig tart. A közönségdíjat az online szavazáson legtöbb pontot szerző jelölt kapja. A kategória-díjakat egy ünnepélyes díjátadó gála keretén belül, 2020. április 1-jén, a Nemzeti Táncszínházban adják át a kategóriák győzteseinek.

Minden kategória győztese (az Életmű díjat kivéve) automatikusan a saját kategóriájának megfelelő támogatási program résztvevőjévé válik a 2020. április 1. és december 31. közötti időszakban. Az alkotói kategóriák győztesei a Szikra Akadémia alkotóiként, a közönségdíjas pedig előadói támogatottként kap meghívást a programba.

A Szikra-díjat eddig három alkalommal, 2016-ban, 2018-ban és 2019-ben ítélték oda, a legkiemelkedőbb keresztény könnyűzenészeket díjazva. Szikra-díjjal büszkélkedhet többek között a Keresztkérdés zenekar, Oláh Gergő, Havas Lajos – Bolyki András, a Helyes_Beat, az Új forrás Etno-Gospel, a Magidom, Sillye Jenő, Cserpes Abigél Sára, az Unless zenekar, Durkó Heléna - Ferencz Péter, a Pünkösdi Zenei Misszó, Petrőcz Rafael Mikes, Pátkai Benjamin, Pajor Tamás, a The Sign, Fóris Rita, Kübler Dániel, Győri János Sámuel és a FOURisFive. 

A legnívósabb, keresztény szellemiségű alkotók és előadók elismerését célzó kezdeményezés az amerikai GMA Dove Awards mintájára, és szakmai partnerségével jött létre. A Szikra-díj és a díjátadó gála Magyarország Kormánya vallásos könnyűzenét támogató programjának keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.

A mellékelt fotón a gála fellépője Bolyki Balázs és a BSGK.