Origó a végtelenben

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban.

Kevés szobrásznak adatik meg, hogy az ő műve legyen minden út kiindulópontja, és alkotása az ország kellős közepének számítson. Borsos Miklós 0 kilométerköve ilyen, kivételes darab, amely 1975 óta áll a budapesti Clark Ádám téren. A művész szobraival nemcsak a galériák közönsége, hanem bármelyikünk találkozhat köztereken, különösen a fővárosban és a Balaton mellett.

Az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára birtokában mintegy 250 Borsos Miklós által készített rézkarc és 211 tusrajz van. Érdekesség, hogy könyvtárunkban őrzött egyik levelében szerepel a később általa tervezett Gulácsy-síremlék egyik vázlatos rajza is. A művész munkássága előtt tisztelgő, Origó a végtelenben címet viselő emlékkiállításon a rajzok és könyvillusztrációk mellett látható a Magyar Nemzeti Galéria által őrzött Borsos Miklós érmegyűjtemény egy része, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) tulajdonát képező néhány kisplasztika, valamint a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból érkező számos alkotás.

A grafikák tekintélyes része egyedi alkotás: tusrajzok, könyvillusztrációk, amelyek egy 1986-os kiállítást követően a művész nagylelkű ajándékaként kerültek a gyűjteményünkbe. A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula. A kiállításon szerepelnek még azok a hidegtű eljárással készült sokszorosított grafikai alkotások, amelyeket a Képcsarnok Vállalat és a Rézkarcoló Művészek Alkotó Közössége küldött meg kötelespéldányként a nemzeti könyvtárnak 1960 és 1990 között.

Borsos Miklós bátran fordult a képzőművészet több ezer éves történetének bármely korszakához, nemcsak a nagy reneszánsz művészektől tanult, hanem a kükladikus kultúra névtelen mestereitől is. A térbeli és síkbeli műveket egyforma tehetséggel alkotó művész rézkarcain megfigyelhető a szobrászi látásmód, akárcsak szobrain a rajzos megközelítés.

A kiállítás talán legfontosabb célkitűzése annak a folyamatnak az érzékeltetése, hogy egy művészi elképzelés milyen sokféle alakban ölthet testet: előtanulmányként vagy párhuzamosan egy másik művel; rajz vagy szobor, rézkarc vagy érem formájában. Ahogy arról is képet alkothatunk, egy irodalmi mű miként lehet alapja nemcsak rajzos illusztrációknak, hanem önálló grafikáknak is.

A megnyitó időpontja: 2020. február 18. kedd, 16.30

A megnyitón köszöntőt mond Hammertsein Judit, az OSZK főigazgatója, a kiállítást méltatja Beke László művészettörténész, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet.

A kiállítás 2020. február 18-tól április 30-ig látogatható (keddtől szombatig, 10-18 óráig)

Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület., Nemzeti Ereklyetér (V. szint)