Nyilvánosak hétvégén a Cziffra Fesztivál mesterkurzusai

2020. február 16–23. „A zene szabadsága”

Vasárnap filmvetítéssel vezetik fel a programsorozatot, hétfőn nyitókoncerttel kezdődik az 5. Cziffra György Fesztivál. Hétvégén rendezik meg a Cziffra Fesztivál mesterkurzusait, amelynek a 10. kerületi Kroó György Zeneiskola ad otthont. Ének mesterkurzust tart Miklósa Erika operaénekes, a zongora mesterkurzust pedig Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János zongoraművészek vezetik. Az órákon passzív hallgatóként, érdeklődőként bárki részt vehet. Vasárnap a Szerelmi álmok-Liszt című film vetítésével vezetik fel a fesztivál programját, amely A zene szabadsága mottóval hivatalosan február 17-én hétfőn nyílik meg a MomKultban. A nyitóesten Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító művészeti vezetője indítja el a sorozatot köszöntőjével, majd Pál Feri atya és Vizi E. Szilveszter beszélgetését hallgathatjuk meg Lélek és Logika címmel Bősze Ádám vezetésével, amelyhez Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalomduója adja a zenei részleteket.

A klasszikus zenei hangversenyek mellett izgalmas, a művészetet a tudománnyal összekötő estékkel is találkozhat a közönség az idei Cziffra Fesztiválon. Ebbe a sorba illeszkedik Dr. Bagdy Emőke pszichológus hiánypótló előadása február 20-án, amelyet a Cziffra Fesztivál részére készített el: a tudatállapotok között kalandozhatunk a tudomány és a művészet segítségével és a művészi lét életformájának egyedi kihívásaira keressük a megoldásokat. Az estet Balázs János zongorajátéka színesíti. Az idei Cziffra Fesztivál kiemelt vendége Vadim Repin hegedűművész, aki a gálakoncerten lép fel február 23-án a Zeneakadémián a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel. A gálakoncert keretében adják majd át a Cziffra Fesztivál – erkölcsi és anyagi elismeréssel egyaránt járó – rangos díjait három kategóriában: CZF Tehetség - díj, CZF Ifjú Tehetség-díj és CZF Életműdíjak, amellyel a legkiemelkedőbb emberi, művészeti teljesítményeket ismerik el. A zsűriben hazánk elismert és nagyra becsült művészeit, tudósait és intézményvezetőit tisztelhetjük. A nemes ügy két önkormányzat támogatásával valósulhat meg, melyek Budapest Főváros 13. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat.

“Örülök, hogy Cziffra György szellemi örökségét tovább építve olyan jövőbe mutató programokat sikerült elindítanunk – támogatóink segítségével –, mint a mesterkurzusok, vagy a Cziffra Fesztivál díjai, amely által eddig több mint 10 millió forint összeggel volt lehetőségünk támogatni a pályájuk elején álló fiatal művészeket, valamint elismerni a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket” (Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője)

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre fesztiválját, melyet a XX. század második felében élő egyik legkiemelkedőbb zongoraművész, Cziffra György emlékének ajánlott. A fesztivál főszponzora az MVM Zrt. A Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. A Győztesek koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba február 19-én a MOMKultban.

Paganini virtuozitását idézi meg a „Paganini Plusz” című koncert. Paganini Caprice-ait Lendvay József Liszt-díjas Érdemes művész játssza, aki 1997-ben Paganini-díjat vehetett át. A hangversenyt egyedivé téve az eredeti művek rögtön két tükörben is a közönség elé tárulnak: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc által zongorára komponált etűdöket játssza el, majd Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész erre az eseményre készített átdolgozásában hallhatjuk majd a művek 21. századi transzformációját.

A füstös „Kedves presszót” a korabeli bárok világát és a két világháború közti “boldog békeidők” különleges hangulatát a 20-as, ‘30-as, ‘40-es évekbeli slágerekkel varázsolja elénk Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel és Sárközy Lajossal és zenekarával a Báresten. A Jazzical Trio exkluzív koncertjének műsora is külön erre az estre készült, Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt tiszteleg. Ismert Liszt dallamok, valamint Cziffra György által gyakran előadott művek lesznek hallhatók a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Simon Izabella zongoraművésznő a legkisebbeknek szóló interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor, Nagao Haruka hegedűművész és Rózsa Richárd gordonkaművész is bemutatkoznak.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban február 16-án a Keleti Márton által rendezett „Szerelmi álmok – Liszt” című film kerül levetítésre, melyben a Liszt műveket Cziffra György és Szvjatoszlav Richter zongorázza.

Február 17-én nyílik Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása a MOMKult Reich Károly lépcsőházgalériájában, valamint bemutatják a Steinway 21. századi fejlesztését, a Spirio zongorát.

 „Aki idén is ellátogat a Cziffra György Fesztivál programjaira, találkozhat klasszikus zenei csemegékkel, előadásokkal és beszélgetésekkel, fiatal tehetségekkel és bárhangulattal. A műfaji sokszínűség és értékalapú irányelvünk idén is egyedi produkciókat eredményez, amely reményeim szerint maradandó élményt nyújt a zeneszerető közönségnek.” (Balázs János)

 „Senki nem válhat halhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.” (Sztravinszkij)

Egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzá tartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelet, amely a 2020-as fesztivál ideje alatt újra megtalálható lesz a Szamos üzletek kínálatában. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott és a második fesztiválon bemutatott Cuvée a Rubato nevet kapta és azóta is igazi kuriózum a borfogyasztók körében. A Takler Pincészet minden évben a fesztivál tiszteletére palackozza a tölgyfahordóban érlelt nemes cuvéet.