Frankofón Filmnapok

2020. február 26. – március 7. - Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+ Cinema, Francia Intézet.

Minden év március 20-a, azaz a frankofónia világnapja környékén számos ország rendez különféle eseményeket a francia nyelv tiszteletére. Magyarországon immáron 20 éve ünnepeljük a francia nyelvet egy hónapon keresztül. A francia nyelv különleges helyet foglal el a világ nyelvei között. A francia nyelv beszélőinek száma világszerte 300 millióra becsülhető. Az angol mellett ez az egyetlen nyelv, amely öt kontinensen van jelen. Emellett azon ritka nyelvek egyike, amelyeket szinte minden iskolai és egyetemi rendszerben oktatnak: összesen mintegy 125 millió ember tanulja. A francia így az angol után a második legtöbbek által tanult, a kínai, a hindi, az angol, a spanyol és az arab után pedig a hatodik legtöbbek által beszélt nyelv.

A francia nyelv a nemzetközi szervezetekben is fontos szerepet tölt be: az ENSZ és számos alszervezetének hivatalos nyelve, az Európai Unió és sok más regionális szervezet, például az Afrikai Unió egyik munkanyelve, illetve az olimpiai játékok egyik hivatalos nyelve is. Azon országok többsége, amelyek kötődnek a francia nyelvhez, a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF) égisze alatt egyesülnek. Ez az egyetlen olyan világszervezet, amely egy nyelv köré szervezi identitását. Az OIF célja, hogy biztosítsa a 88 tagállam és kormány közötti együttműködés kereteit. Magyarország megfigyelő státusszal rendelkezik a szervezetben. A frankofónia olyan közös értékeket testesít meg, mint a szolidaritás, a kulturális sokszínűség, a demokrácia. Idén ismét számos diplomáciai testület, magyarországi minisztérium, valamint kulturális és oktatási intézmény vesz részt azokon a közös rendezvényeken, amelyek nemcsak színteret adnak a frankofónia eszméjének, hanem kézzelfoghatóvá is teszik azt.

A nagyközönség nemcsak a Frankofón Filmnapok programjában szereplő 23 film premier előtti vetítésén vehet részt, hanem számos koncert, előadás, kiállítás és konferencia programjába is bekapcsolódhat Budapesten és Magyarország egész területén. A Frankofón hónap keretein belül 2020. február 26. és március 7. között kerül megrendezésre a Frankofón Filmnapok eseménysorozata az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ Cinemában, valamint a Francia Intézetben. A budapesti helyszínek mellett a nagyközönség 14 további magyarországi városban is megtekintheti a filmeket. A fesztivál, melynek népszerűsége évről évre nő, több mint 13 000 nézőt vonzott 2019-ben.

A válogatás 23 filmje Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból és Tunéziából érkezik. A több esetben nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket Magyarországon (sőt, némelyiket Európában is) premier előtt láthatják a nézők. A Frankofón Filmnapokat Hirokazu Kore-eda japán rendező – aki előző filmjével 2018-ban elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját – Az igazság című filmje nyitja meg február 26-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. További események a vetítések mellett: közönségtalálkozók, mesterkurzusok, kerekasztalok stb. A teljes program itt lapozható.

A Frankofón Fesztivál a filmek mellett a kultúra számos más oldalát is bemutatja: (20. Frankofón hónap - 2020. február 26 – 2020. április 8.) egész márciusban komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várjuk a frankofón kultúra szerelmeseit Budapesten a MÜPA, a Liszt Emlékmúzeum, a Trafó, Műcsarnok, az Operettszínház, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtára, az ELTE és a Francia Intézet mellett, természetesen az ország számos városában. FB.