Tavaszi Kvaterka Tatán, az Esterházy Pezsgőgyárban

2020. március 6-7. Immár negyedszerre mutatkoznak be a Neszmélyi Borvidék borai a IV. Tavaszi Kvaterka rendezvényen.

Már maga a helyszín is rendkívüli. Az 1772-ben épült, műemléki védelem alatt álló építményt Fellner Jakab, a magyar barokk egyik legjelentősebb alkotója tervezte. Gróf Esterházy Ferenc 1905-ben itt hozta létre pezsgőgyárát, a gyönyörű 10 boltívből álló bálteremmel. A korszerű francia technológiával gyártott tatai pezsgő nemzetközileg ismert és keresett termékké vált.

A Neszmélyi borvidék a Dunántúl északi részén, a Dunától délre található dombvidékeken terül el. A borvidék címet 1977-ben kapta meg. Ma a fehér szőlők közül jellemzően a chardonnay, olaszrizling, Müller-Thurgau, zöld veltelini, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, tramini és ottonel muskotály terem, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc, a rajnai rizling és a leányka. Még mindig megtalálható a korábban nagy területeken termesztett ezerjó is. Hagyományosan nagy területen termesztették itt a budai fehér, sárfehér, zöldszilváni és juhfark fajtákat (és a kék kadarkát) is, de mára csak nyomaik maradtak. A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, bár inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre. A borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak, élénk savtartalmúak.

„Jöjjön el és kóstolja meg a Neszmélyi Borút Egyesület 25 borászának 100 borát! Találkozzon borászainkkal, kvaterkázzon szakmabeliekkel és borkedvelőkkel, látogassa meg az egykori Pezsgőgyárat és hazánk egyik legszebb kisvárosát, Tatát. Az elmúlt években olyan tömegeket vonzott a rendezvény, mintha egész Tata a pezsgőgyárban kvaterkázott volna.”

Jegyvásárlás itt. A helyszín Budapestről vonattal is megközelíthető, a Tóvároskert állomástól 10 perces sétával érhető el.

Résztvevő pincészetek

Gelbmann Pincészet, Szöllősi Pincészet, Bersek Pince

Kostel Borászat, Currus Pince, Maller Zsolt

Wéber Családi Pince, Wéber Rudolf, Fehér Borászat - Süttő

Gaazsó Pincészet, Petőcz Pincészet, Deák Pince

Horváth Családi Pincészet, Simecz Pince, Bősze Pincészet

Szivek Pince, Gelbmann Szőlősbirtok, Kősziklás Borászat

Kamocsay Ákos Prémium Borok, Gottwald Borászat

Turay Családi Pincészet, Nyitnikék Pincészet, Szöllősi Pincészet

Borboléta Szőlőskert és Pince, Fülöp Pince

Hauzer Bormanufaktúra, Stróbl Borház, Rábai Katalin Borászat

Esterházy Ferenc pezsgőgyára: „Az Angolkert keleti szélén, a Baji út mellett épült fel az Esterházy-uradalom borpincéje 1772-ben, Fellner Jakab tervei szerint. Ezt a jól szellőző pincerendszert és a felette álló épületet alakíttatta át 1905-ben pezsgőgyár céljára Esterházy Ferenc gróf. Modern technológiájú, francia gépeket hozatott, és a gyártás vezetésével egy Champagne-ból, a pezsgő hazájából érkező, francia pezsgőmestert bízott meg. Az alapanyagul szolgáló, kiváló bor a grófi uradalom szőlőbirtokairól (Tata, Baj, Bánhida, Neszmély, Devecser, Somló) érkezett. Az épületben voltak a munkahelyiségek, a töltő, dugaszoló, drótkötő gépekkel. A pince egyik ága borraktározásra, a többi folyosó akár 200.000 palack pezsgő érlelésére és elhelyezésére is alkalmas volt. A kétszintes padlást raktárnak használták.

A pezsgőfogyasztás a 19. század során terjedt el Európában. A tatai pezsgőgyár jól ki tudta használni az új divatot. A kiváló, francia technológiával készült, tatai pezsgő nagyon sikeres és keresett termék termékké vált a maga korában. „A pezsgőgyári forgalom illetve megrendelés igen nagy, új megrendeléseket nem is fogadunk el …" – jelenti a gyár vezetője a grófnak 1917-ben. A Lakodalmas, az Áldomás és a Billikom márkanevek alatt forgalmazott híres tatai pezsgő a pezsgőgyártást a tatai Esterházy-uradalom legvirágzóbb egységévé tette. Milyen jó is lenne, ha az épületben ismét hasonló Tata-Tóváros, Kertváros hírnevét is öregbítő termék készülhetne, a környezet, az épületegyüttes, a vasúti megálló és az ebből az irányból induló sétány a fasorral visszanyerhetné régi fényét, hangulatát." (2013. május – Horváth Lóránt képviselő)