Saját létünkkel szembesítő utazás – Keresztes Zoltán fotókiállítása

Az ismert pszichoterapeuta Utak c. kiállítása március 5-től látható a Pécsi Galériában.

Keresztes Zoltán 29 év után tért vissza egyéni kiállítással Pécsre, hogy kíméletlenül őszinte fotói elgondolkodtassanak, megérintsenek és kimozdítsanak a komfortzónából.

Az április 12-ig tartó tárlaton kb. 60 fotó látható, amelyek mind olyan kérdéseket feszegetnek, amelyekre nem lehet könnyedén, megúszósan válaszolni. A képek utazásokra invitálnak, amelyek során hol élesen, hol homályosan érzékeljük az elénk táruló látványt. Amit egyik esetben sem kerülhetünk el, az az emberi léttel járó fájdalom meglátása, megértése és megérzése. Meg kell értenünk és át kell éreznünk, hogy miért a világ sötét tónusú és magányos oldalát tárja elénk az alkotó, hogy miért találkozunk oly ritkán emberekkel ezen az úton.

Ha engedjük, hogy a képek képzeletben a megörökített út állomásaira ragadjanak magukkal, akkor a mindennapi tapasztalatainkat magunk mögött hagyva saját létünkkel szembesítő utazásra indulhatunk. Magunktól nem könnyű ezt megtennünk, de ha rálépünk erre az útra, a fotográfia és az emberi tapasztalat számunkra eddig ismeretlen dimenzióit fedezhetjük fel.

Keresztes Zoltán első egyéni kiállítása Pécsett, 1991-ben volt.

1986 és 1992 között a pécsi Dunántúli Napló Fotórovatának munkatársa, ezzel párhuzamosan, egyetemi tanulmányai mellett a pécsi egyetemi lap, az Universitas fotósa. Emellett fényképezett helyi reklámújságoknak, tv-nek, színházaknak, olyan új pécsi periodikáknak, mint a Helyzet és a Pécsi Tér, országos hetilapoknak (Tükör stb.).

1987-től a Mecsek Fotóklub, majd egy évvel később a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagja.

1987-ben megnyerte a Fotóművészet egyik tehetségkutató pályázatát az Erről a városról c. fekete-fehér sorozatával.

Munkái sokrétűek: műtárgyak, (pl. Gellér B. István: A Növekvő Város), kiállítások, performance-ok, színházi előadások dokumentálása.

Részletek itt.