Zárt múzeum, nyitott tartalom! #azirodalomösszeköt

PIM újdonságok.

2020. március 17-től a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai fokozatosan költöztették át a múzeumot a virtuális térbe. Összehangolt csapatmunkából nincs hiány: együtt lélegzik az informatikai hátteret biztosító csapat a tartalmakat szolgáltató kutatókkal. A marketing team az online kommunikáció eszközeit használva, a közösségi média felületek adta lehetőségekkel élve igyekszik elérni a múzeumi és a kulturális tartalmakra fogékony közönséget. Múzeumpedagógusaik, naprakész módszertannal felvértezve segítik az online oktatást, népszerű applikációk bevetésével tartják a lépést az Z generációval is.

A PIM megújult honlapján valamint a múzeum hivatalos Facebook oldalán naponta jelennek meg újdonságaik, jó szívvel ajánlják a múzeum online anyagait. Igyekeztek minden korosztályra gondolni, a tanulni vágyókra és a szórakozni vágyókra egyaránt. A PIM Youtube csatornáján megjelent a József Attila díjas szerzőket bemutató sorozat első portréfilmje: a főszerepben Ágh István, költő, író, műfordító (Nagy László testvére) aki március 24-én ünnepelte születésnapját.

Archív anyagaik közül került fel szintén a Youtube csatornára az a beszélgetés, amelyet az ifjúság figyelmébe ajánlanak. A téma Wéber Anikó: Az osztály vesztese című könyve – a FISZ és a PIM közös sorozatának egyik emlékezetes alkalma 2017-ből. A beszélgetés résztvevői: Fenyő D. György, Mészáros Márton, Szekeres Niki, Tóth Benedek, és természetesen a közönség.

A PIM és az A38 hajó közös kortárs estjén, Lovasi András volt a március 24-ei főszereplő. Horváth László Imre beszélgetett, kérdezett a világvégéről és a művészet kapcsolatáról. És nem maradhatnak el a jól ismert dallamok sem: Maradj otthon, nézzél tévét … annak aki lemaradt az élő streamről, vagy visszanézné,  elérhető online.

Márciusban két kiállítás is nyílt volna érdekes programokkal kísérve. Most online ajánlják őket.  Az „Egy írónő modellt áll” – Kádár Erzsébet (1901 – 1946) című kiállítás kurátora, Szilágyi Judit otthonában mesél Kádár Erzsébetről, a festőnőnek indult íróról, akinek a rövid élete nagy fordulatok és ellentmondásos kettőségek jegyében telt. A Choli Daróczi József emlékének szentelt kiállítás online megnyitóját követően hamarosan jön a tárlat kulisszatitkaival.

Múzeumpedagógusaik a thinglink.com applikáció segítségével készítettek egy oktatási segédanyagként is használható videót: az állandó Petőfi kiállításban tartanak izgalmas tárlatvezetést, ami egyszerre informatív, humoros és interaktív. Aki vállalkozik a kalandra, azt hanganyagok, történetek, versek és játékok sokasága várja. Az otthon tanulók unatkozni biztosan nem fognak miközben sok mindent megtudnak Petőfiről, és ha mégis elfáradnának a tartalomtól, remek zenei betéteket találnak levezetésnek. Nemcsak magyarórára kiváló tartalom! ,,Ki vagyok én? Nem mondom meg..."  -- Petőfi választásai című állandó kiállításuk más szemszögből.

A PIM Médiatárának archívumából a PIM Spotify podcastjén osztottak meg ritka hangfelvételeket. Itt hallható hangjátékként a 2008-ban a Nyugat év kapcsán készült felolvasó színházi est, igazi archív egyedi előadás. A darab zenéjét Darvas Kristóf szerezte, közreműködő színészek közül megemlítve Csuja Imre, Jordán Adél, Kocsis Gergő, Vlahovics Edit. Osvát szerepében Bálint András.

Tagintézményük, a Kassák Múzeum munkatársai összegyűjtötték mindazt, amit tudhatunk Kassákról, és elhelyezték egy mindenki számára elérhető weboldalon azért, hogy jobban megismerhessük az alkotót, aki fölött nem az idő, hanem csupán a nikkel szamovár röpült el. Kassák itt csavarog most is körülöttünk, Európában. Kassák, MA! is aktuális! linkre kattintva megtalálhatják levelezését, visszaemlékezéseit és önéletrajzi regényét is. És még egy kuriózum: a Pimmédia oldalán elérhető egy eredeti, 1963-as interjú hangfelvétele, amely Kassák Lajossal készült.

Kövessék továbbra is figyelemmel a PIM virtuális életét! Jó böngészést! Olvassunk sokat! Hallgassunk verset!