3 tipp a megfelelő túranadrág kiválasztásához

Ebben a rendkívüli helyzetben a túrázás szerelmesei is kénytelenek több hetet otthon tölteni.

Most érdemes természetjárás helyett a szabadidő egy részét a jövőbeni kalandok megtervezésére, illetve az outdoor felszerelések és ruházatok kínálta lehetőségek megismerésére fordítani. A megfelelő túranadrág kiválasztása például elengedhetetlen a hosszabb vagy akár rövidebb kirándulások sikeréhez. Az évtizedes tapasztalattal rendelkező svéd outdoor márka, a Fjällräven most ehhez ad hasznos tippeket.

Túrázás során különösen fontos a jól megválasztott, funkcionális felszerelés, hiszen egy kényelmetlen hátizsák, vagy nem megfelelően szellőző nadrág könnyen elronthatja a természetben töltött időt. A jó túranadrág kiválasztása pedig nem egyszerű dolog. Érdemes hát alaposan utánajárni a típusoknak, mérlegelni a legfontosabb szempontokat, illetve minél többféle anyagú és szabású modellt felpróbálni, hiszen a bölcsen kiválasztott darab hosszú éveken át elkísér majd a túrák során. Ebben nyújt segítséget a nadrágszakértő Fjällräven. A svéd márka a különböző outdoor aktivitásoktól kezdve a hétköznapokig egyaránt számos, az adott tevékenységhez illő nadrágtípust kínál. De melyek a legfontosabb szempontok a megfelelő túranadrág kiválasztásakor?

1.         Terephez illő felszerelés

A különböző szabadtéri aktivitásokhoz különböző szabású, kialakítású nadrágok illeszkednek. Túranadrág vásárlásakor tehát alaposan át kell gondolni, milyen terepen szeretné használni viselője. A Fjällräven három fő tevékenység szerint csoportosítja nadrágválasztékát: hegymászás, túrázás, valamint hétköznapi használat, így bármilyen szabadtéri programhoz megtalálható a megfelelő nadrág.

Különböző tulajdonságú nadrágok szükségesek például a hegymászás és egy erdei kirándulás során. A hegyen fontos, hogy a nadrág ugyanolyan jól használható legyen a hegy lábánál, valamint a hegytetőn, az egyszerűbb mászásnál, és a kiszögellő sziklákon is. A hegyi terepen nem csak az fontos, hogy a ruházat ellenálljon a különböző fizikai behatásoknak, de emellett a rugalmasság és a jó szellőzés, valamint a hőtartás is elengedhetetlen. Az erdőben máshogy változnak a terep és időjárási viszonyok, valamint a rovarok jelenlétére is fel kell készülni. Így az erdőjárásokhoz olyan tartós és erős szövetből készült nadrágokat kínálnak, amelyek távol tartják a rovarokat, illetve védenek a talaj viszontagságaival szemben, de egyben a szellőzésük is megoldott.

2.         Az időjárás mindig fontos tényező

A terepviszonyok mellett szintén fontos szempont az éghajlat. Más és más kialakítású nadrágokra van szükség párás, meleg, vagy épp száraz és hideg időjárási körülmények között. Manapság a túraruházat-gyártók már mindenre gondolnak, így vannak nadrágok, amelyek könnyen shorttá alakíthatóak. A gazdag aljnövényzetű terepen kánikulában is hosszú nadrág viselése ajánlott, de ilyen esetekben a cipzáras szellőzőnyílásokkal ellátott modelleket érdemes előnyben részesíteni.

„Nincs rossz idő, csak nem megfelelő felszerelés. Ez egy olyan alapigazság, amelyet a Fjällrävennél már 1970 óta tudunk és szem előtt tartunk. A Fjällräven Greenland Trouser volt az első olyan nadrág a piacon, ami kifejezetten túrázáshoz lett kialakítva. A hétköznapi nadrágoktól eltérően ez nem pamutból, hanem az új, saját fejlesztésű G-1000 anyagból készült. Ez a speciális szövet strapabíró és sokoldalúan felhasználható” – mondta el Sanela Krisat, a Fjällräven régiós marketingvezetője.

3.         A jó nadrág nem akadályoz a mozgásban

A rugalmasság szinte minden esetben fontos elvárás egy jó túranadrággal szemben. Természetjárás során maximális mozgásszabadságra van szükség, hiszen a nagy lépések, guggolások a túrázók alapmozdulatai közé tartoznak, és igencsak kellemetlen lehet, ha egy rosszul illeszkedő, merev anyagú nadrág keseríti meg az outdoor kalandokat.

 „Az elmúlt 40 évben a világ számos pontján tett túráink során értékes tapasztalatokat gyűjtöttünk, komoly technológiai fejlesztéseket hajtottunk végre, szerteágazó fenntarthatósági törekvéseket valósítottunk meg, és komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a túrázást a lehető legörömtelibbé tegyük mindenki számára.” – mondta Sanela Krisat.