2018. november 18. - vasárnap

Sherlock Holmes – Londoni helyszínelők

Kinyomtatom...
Én rájuk rontok, te meg fedezz hátulról

Guy Ritchie-nek remélhetőleg sikerült túltennie magát Madonnán és végre rendszeresen jelentkezik új filmekkel. Ezúttal Sherlock Holmes kalandjait dolgozta fel.

A híres angol detektív kalandjai cseppet se népszerűtlenek. Több mint kétszáz filmes adaptációval rendelkezik, így Drakula után a második legtöbbet megfilmesített képzeletbeli szereplő. Történetei tömegeket vonzanak és ha olyan sztárok játsszák a főszerepeket, mint Robert Downey Jr. és Jude Law akkor szinte garantált a siker. Vagy mégsem?

A korhű díszletek és jelmezek már nem igazi kihívás a filmiparban, így valami újat kellett mutatni, ami miatt más lesz ez a film. Először is jobban kiemelték Holmes harcművészeti képességeit és nem csak az agyát látjuk használni, hanem a puszta öklét is. Ezeket a jeleneteket mintha Sylvester Stallone-val forgatták volna és simán megállnák helyüket valamelyik Rocky filmben is. A másik torzítás, hogy Holmes-t kissé Dr. House-osra alakították. Ugyanúgy áll a dolgokhoz és ugyanúgy gondolkodik mint a népszerű sorozatban.
De nem csak Holmes karakterét próbálták „maira” varázsolni. Egyes jeletek például a most nagyon népszerű CSI-t idézik, amikor lárva vizsgálatot végeznek az egyik holtesten. Továbbá az is érdekes, amikor feltalálják az első távirányítású bombát...

Én rájuk rontok, te meg fedezz hátulrólÉn rájuk rontok, te meg fedezz hátulról

Valami miatt mégis úgy érzem nem kell azonnal eltemeti a filmet és Guy Ritchie valamit mégis akar mondani. Még nem telesen kristályosodott ki bennem mi az, mert első nézésre nem volt egyértelmű. Az viszont biztos, hogy nem annyira izgalmas a film, mint amennyire a trailerből számítani lehet.

A karakter ugyanakkor nagyon megfogta Ritchie-t és annyi nyitott kaput hagyott a film végén, hogy szinte biztosan lesz folytatás, ha ezt a nézők is úgy akarják.

7/10 pont

Sherlock Holmes - angol-ausztrál-amerikai akciófilm, 128 perc, 2009
rendező: Guy Ritchie
szereplők: Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes), Jude Law (Dr. John Watson)

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (5 szavazat)

Azért tegyük hozzá, hogy

Azért tegyük hozzá, hogy House figuráját vállaltan Sherlock Holmesról mintázták. Hogy csak a legnyilvánvalóbb utalásokat említsem, a neve (Holmes angol kiejtése egyezik a "homes"-zal), Wilson-Watson, a lakásuk házszáma 221 stb.

Holmes, aki tanulmányt írt a különféle szivarhamukról és pl. az egyik történetben végigelemzi egy névtelen levél papírját, tintaösszetételét, a kivágott betűk típusát és a felhasznált ragasztóanyagot, végső soron a CSI és hasonló krimik szellemi előképének is tekinthető.

Szóval ezt a filmet ugyan még nem láttam, de a trailer alapján nem biztos, hogy pont ezekben a dolgokban szakad el legjobban az eredeti figurától.

a kritikusok úgy néz ki csak

a kritikusok úgy néz ki csak a hibákat látják

itt a mi, kicsit objektívebb véleményünk: www.fatumteam.com

fertelmes kritika

Csatlakozom az előttem szólókhoz! A filmet mielőtt kritizálni kezdenénk előbb talán meg kellene ismernünk. Ha erre nem volt elég az egyszeri megtekintés, akkor kérem a mélyen tisztelt kritizálót, hogy annyiszor nézze meg, amennyiszer csak kell! Egyébként a stilisztika is rémes, nemcsak az alapgondolatok!

Ezek szerint addig kell nézni

Ezek szerint addig kell nézni egy filmet amíg meg nem tetszik?

Ez jó :) Sztem kellőképp

Ez jó :)
Sztem kellőképp objektív volt a kritika...és tetszett a dr House hasonlat is.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.