Állateledellel is támogatja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ az utazó cirkuszokat

Magyarország kormánya elismeri és tiszteli a cirkuszművészetet – odafigyel az artista társadalomra, legyen az állami intézmény, privát utazó cirkusz vagy egyéni művész, fiatal pályakezdő vagy idős artista – ezért a Fővárosi Nagycirkusz fenntartóján, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központon keresztül jelentős támogatásokkal segíti a magyar és a közép-európai cirkuszi életet.

A program egyik lépéseként a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ takarmánnyal és állateledellel támogatja a telephelyükön kényszerpihenőjüket töltő, a turnékezdésre váró utazó cirkuszokat.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ alaposan kielemezte a társulatoktól begyűjtött információkat, kikérte az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete tanácsait is. Ezek alapján 10.500.000 forintnyi állatgondozási gyorssegély került kiosztásra az állatokkal rendelkező, a szezont már összeállított műsorral az indulás pillanatáig eljutott utazó cirkuszok számára.

A program második fázisában a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ nagy mennyiségű állateledelt vásárolt. Jelenleg 750 kilogramm kisbálás és 70 kilogramm körbálás széna, valamint 875 kilogramm kutyatáp áll rendelkezésre műszaki telepén, amelyből az utazó cirkuszok a tartott állataik számának arányában díjmentesen vihetnek el.

Az Agrár-Épszol Kft. 1,5 tonna sárgarépát ajánlott fel a Fővárosi Nagycirkusz számára, amelyet a magyar cirkuszművészet nevében ezúton köszönünk meg.

Az alábbi utazó cirkuszok kaptak segítséget:

- a Donnert Korona Cirkusz igazgatója, Donnert Viktor 40 kisbála szénát és 30 kilogramm kutyatápot,

- a Circus Massimo igazgatója, Donnert Antal 15 zsák kutyatápot,

- a Magyar Klasszikus Nagycirkusz igazgatója Kraj Edward 2 zsák kutyatápot,

- az Exit Cirkusz igazgatója, Picard Andrea 10 bála szénát és 5 zsák répát,

- Ádám Rudolf, a Duna Cirkusz igazgatója 3 zsák kutyatápot,

- a Duna Cirkusz igazgatója, Ádám Rudolf 3 zsák kutyatápot,

- a Calypso Cirkusz igazgatója, Kis Rabota József 50 bála szénát, 15 zsák sárgarépát, 1 zsák lótápot és 1 zsák kutyatápot,

- a Circus Alexander Picard igazgatója, Picard Sándor Krisztián 6 zsák kutyatápot,

- a Richter Ricardo Cirkusz igazgatója, Richter Richárd 10 zsák kutyatápot, 9 zsák sárgarépát, 1 bála szénát vett át.

- A Fővárosi Nagycirkusz munkatársai a szadai telephelyükön kényszerpihenőjüket töltő Richter Flórián Cirkuszhoz és a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz összesen 60 körbála szénát, 20 zsák lótápot és 40 zsák sárgarépát vittek ki.

A következő napokban további utazó cirkuszok érkeznek majd a cinkotai műszaki telepre az ingyenesen elvihető adagjaikért.

Harmadik lépésként a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Köszönjük, Magyarország!” programja keretében az utazó cirkuszokat és a független artistaművészeket támogatja. A független előadó-művészeti szféra támogatására elkülönített 1 milliárd forint támogatási keretre a cirkuszművész szakma a Fővárosi Nagycirkusz honlapján meghirdetett pályázatokon keresztül nyújthat be támogatási igényt május 18-ig.

A mellékelt fényképen - amely Urbán Ádám fotográfus munkája - ifj.Richter József és Richter Flórián artistaművészek láthatók "Bobó" - val, az egyik kedvenc állatukkal.