Indulnak az Óbudai Danubia Zenekar sorozatai a Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben

Védjegyük a különleges, sokszor szokatlan programok, kevésbé ismert remekművek bemutatása.

Az ÓDZ idei évadának műsorösszeállításait csak azért nem lehet rendhagyónak nevezni, mert az elmúlt években az együttes védjegyévé vált a különleges, sokszor szokatlan programok műsorra tűzése, kevésbé ismert remekművek bemutatása a közönségnek. Hagyományos módon, a Zeneakadémián kezdi 2020/2021-es évadát a zenekar művészeti vezetője, Hámori Máté vezényletével.

Idén is számos meghatározó, mégis ritkaságnak számító kincset mutat be az együttes – akár a kortárs zeneművészetben, akár a huszadik század zenei stílusainak titkos őseiként tekinthetünk rájuk. Ilyenek Charles Ives művei, aki fél évszázaddal előzte meg korát különleges, álomszerű hangképeivel és összetett, egymásra rétegzett tempó és ritmusképleteivel, és akinek hatása erősen érezhető a mai amerikai filmzenékben is. Sibelius művei sem állandó vendégei a magyar koncerttermeknek, Hámori Máté azonban minden évben műsorra tűzi a finnek nemzeti szerzőjének legjelentősebb alkotásait. Ezúttal egyből a szeptember 23-i nyitókoncert a zeneszerző utolsó, VII. szimfóniájával zárul. Még mindig felfedezésre vár az ’56-os forradalom legnagyszerűbb zenei lenyomata, Lajtha VII. szimfóniája, amely szégyenletesen ritkán hangzik el élőben: ezt az adósságot szeretné törleszteni a zenekar, amikor egy kirobbanóan sikeres Párizsi koncert után Budapesten is eljátsszák a művet.

A kortárs zene kiemelt szerepet kap, ahogy az egy élő művészeti ág esetében természetes és szükségszerű is: így a november 20-i koncerten három ifjú magyar szerző – Balogh Máté, Horváth Balázs, Tornyai Péter – és Bach enigmatikus Die Kunst der fuge című sorozatának találkozásából születő új mű bemutatóját hallhatja a közönség.

Britten művei szintén az átlagosnál gyakrabban jellennek meg a zenekar műsorában. Ezúttal a szerző egyik leggyönyörűbb művét, a Hegedűversenyt tűzték műsorra Pusker Júlia szólójával és a művészeti vezető, Hámori Máté vezényletével.

A zeneakadémiai hangversenyeket ezúttal is Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus a az esti programhoz kapcsolódó informatív, ugyanakkor szórakoztató előadásai előzik meg, amelyek megmutatják a művek közötti összefüggéseket, az aznapi koncert műsor-összeállításának szempontjait. A 17.45-kor kezdődő előadások aznapi – offline vagy online – koncertjeggyel látogathatók.

Az ÓDZ évek óta együttműködik az Eötvös Péter Alapítvánnyal, amelynek Mentorprogramja keretében idén december 2-án szerveznek közös koncertet Jövőzene címmel. Mikel Urquiza fiatal spanyol zeneszerző új ütős versenyművét Janca Dániel számára írja, felhasználva a zenekarnál és az Eötvös Péter Alapítványnál rendelkezésre álló különleges ütőhangszereket. A hangverseny programját – Ravel, Grisey és Mikel Urquiza műveiből – a fiatal francia karmester, Rémi Durupt állította össze a mentorprogram keretében, Eötvös Péter és Vajda Gergely irányításával.

Zeneszerzőportrék

Az idei évadban Csajkovszkij lesz a Zeneszerzőportrék-sorozat főszereplője a Budapest Music Centerben. A háromrészes sorozat – Pjotr, Iljics, Csajkovszkij – koncertjein Csajkovszkij „best of” művei mellett megismerkedhetünk a capella kórusműveivel és kísérőzenéivel is; ezúttal is Eckhardt Gábor értő kalauzolása mellett. Az október 2–3-i esteken közreműködik Devich Gergely (cselló) és Balogh Ádám (zongora) Dénes-Worowski Marcell vezényletével. A novemberi 6–7-i koncertet Paul Marsovszky dirigálja, közreműködik a Kodály Kórus Debrecen. December 4-én és 5-én Rajna Martin vezényli az Óbudai Danubia Zenekart és szólistáit: Bodor Jánost (hegedű), Dancsó Diánát (hegedű), Jobbágy Andort (brács), Király Veronikát (brácsa), Kurucz Krisztiánt (cselló) és Horváth Ildikót (cselló).

Kalandra fül!

Az ÓDZ szombat délelőtti, már 4 éves kortól ajánlott családi koncertsorozatában idén is új bemutatókra lehet számítani. A Zeneszerzőporték-sorozat szombati koncertnapjainak délelőttjén a gyerekek vehetik birtokba a Budapest Music Centert. A háromrészes sorozat házigazdája és karmestere Hámori Máté. Az októberi Fúgafogón megmutatják, mennyire menő Bach zenéjét hallgatni, a novemberi Szimfonikus táncház című “szimfonikus party” során mindent szabad, de semmi sem kötelező – less minden a menüettől a pogóig; decemberben pedig érkezik Az ál-kukás Mikulás, Ott Rezső új, gyerekeknek írt eladása.

Út a Zenéhez - Az Óbudai Danubia Zenekar bérletes koncertsorozata a Zeneakadémián

2020. szeptember 23. – Ives/Bartók/Adès/Sibelius

2020. október 26. – Lajtha/Csajkovszkij

2020. november 20. – Bach

2020. december 18. – Britten/Strauss

Ráadás koncert: 2020. december 2. – Jövőzene (Az Eötvös Péter Alapítvánnyal közös koncert)